Dagje uit Gelderland: Gelderland is de grootste provincie van ons land. De hoofdstad van de provincie is Arnhem. De stad met de meeste inwoners is Nijmegen. En de grootste gemeente voor wat betreft oppervlakte is Apeldoorn. De naam van de provincie komt van het Graafschap Gelre, dat omstreeks midden 11e eeuw ontstond. De provincie wordt doorkruist door de grote rivieren de Rijn, de Waal en de IJssel. De rivier de Maas vormt de grens met Noord Brabant. In Gelderland zijn in totaal 53 dialecten vastgesteld. De provincie staat bekend om haar natuurschoon. Ook is er in deze provincie het hele jaar door veel terug te vinden van de Tweede Wereldoorlog. De provincie trekt namelijk bijzonder veel toeristen die juist naar deze streek trekken om historische plaatsen te bezoeken in relatie met die oorlog.

Dagje uit Gelderland:

Gelderland is een veelzijdige provincie. Naast de hierboven omschreven natuurschoon waar de provincie om bekend staat, staat de provincie ook bol van vakantieparken, interessante steden, cultuur en bekende poppodia. Ook worden er veel evenementen georganiseerd, zoals het wereldberoemde wandelfestijn, de Nijmeegse Vierdaagse. Maar ook andere toonaangevende evenementen zoals het Bloemencorso, de Zwarte Cross, het Fruitcorso en nog veel meer. Er zijn prima dagjes uit met kinderen te maken, maar ook dagjes uit voor volwassenen.

Flyer Kinderpretpark Julianatoren

Pretparken:

Dagje uit met kinderen: In Kinderpretpark Julianatoren in Apeldoorn staan meer dan 60 té gekke attracties op je te wachten. Kom ook eens langs voor een hele dag plezier met spelen, klimmen en klauteren. En natuurlijk staan je vriendjes Jul en Julia te popelen om een selfie met je te maken. Kom je ook?

De leukste kinderboerderij van Nederland en wijde omgeving is Kinderparadijs Malkenschoten in Apeldoorn. Hier kun je je heerlijk vermaken met het hele gezin.

Het Land van Jan Klaassen in Braamt is een ideaal speelpark voor kinderen. Ook bij slecht weer kun je hier goed terecht. Je kunt er namelijk zowel buiten als binnen spelen.

Dagje uit Gelderland naar de Hoge Veluwe

Nationale Parken:

In Gelderland vind je 2 Nationale Parken. Eén van die parken is ook nog eens het grootste Nationale Park van Nederland.

Dat is Nationaal Park De Hoge Veluwe. Dit park is al in 1935 gesticht en het is circa 5400 hectare groot. In totaal beslaat het ongeveer 5% van de Veluwe. Je vind er een enorme verscheidenheid aan natuur, zoals naaldbos, loofbos, heide, zandverstuiving, maar ook agrarische gronden. Het bekende Kröller Müller Museum staat in het park. Ieder jaar wordt het park door ongeveer 600.000 mensen bezocht. Je kunt prachtige fietstochten maken door het park. Het leuke is dat er meerder plekken zijn waar je de zogenaamde “witte fietsen” gratis kunt gebruiken. Als je een tocht gemaakt hebt kun je de fiets bij een ander depot weer terugzetten. Maar let op: Zet de fiets niet op slot, want een ander wil hem ook graag gebruiken. Ook worden er regelmatig interessante workshops gegeven in het park.

Het andere Nationale Park is Nationaal Park Veluwezoom. Dit was in 1930 het eerste Nationale Park in Nederland. Het park staat ook wel bekend om zijn bekende uitzichtpunt, de Postbank. Het park beschikt over een uitgebreid netwerk van paden om te wandelen, te fietsen, moutainbiken of om op een paard te rijden. Wie weet spot jij wel een roedel reeën tijdens je tocht.

Dagje uit Gelderland, Musea:

In Het Nederlands Openlucht Museum vind je 2 eeuwen aan Nederlandse geschiedenis terug.

Museum de Bastei in Nijmegen is de nieuwste aanwinst op museum gebied. En absoluut een “must do”. Hier ga je letterlijk onder de grond en kun je zelf zien en ervaren waarom Nijmegen de oudste stad van Nederland is. Met interaktieve exposities en een speurtocht voor kinderen.

Het Nederlands Watermuseum laat op leerzame wijze zien hoe belangrijk water en watermanagement voor ons land is. Drinkwater, hemelwater, alles over water. Het is een interaktief museum, waar je zelf ook proefjes mag doen. Dus voor een spetterend dagje uit kom je naar het Watermuseum.

Eens iets totaal anders is het muZIEum. Een ware openbaring als je eens in de wereld treedt van blinden en slechtzienden. Dit museum wordt geleid door mensen met een zicht handicap. Het is een zintuigelijk museum. Oftewel proef het leven zonder licht zoals men daar zelf zegt.

Het Museum voor de moderne Kunst in Arnhem is een museum voor moderne kunst, hedendaagse kunst, toegepaste kunst en vormgeving.

Het Kröller Müller Museum staat in het Nationaal Park Hoge Veluwe. Het is the place to be voor de Van Gogh liefhebber. Het museum bezit namelijk op 1 na de grootste collectie Van Gogh’s. En breng dan ook gelijk een bezoek aan de beeldentuin bij het museum.

In het Afrika Museum in Berg en Dal bij Nijmegen is een compleet Afrikaans dorp nagebouwd. Kom maar eens kijken hoe de mensen in dit werelddeel leven, werken en wonen.

De Apenheul bezoeken tijdens een Dagje uit Gelderland

Dagje uit Gelderland, Dierentuinen:

In het Dolfinarium in Harderwijk kun je verschillende spetterden shows bekijken van super inteligente dolfijnen, grote walrussen en ondeugende zeeleeuwen. Daarnaast kun je lekker interaktief aan de slag. Je kunt allerlei proeven ondernemen, roggen aaien en zwemmen met dolfijnen. Ook kun je van alles over de dieren in het dolfinarium leren.

Wie is er de ondeugendste aap tussen de apen in De Apenheul in Apeldoorn? Kom ook genieten met het hele gezin van ondeugende apenstreken, de meest acrobatische capriolen en klim- klauter avonturen.

Voor de meest veelzijdige en avontuurlijk dierentuin van Nederland, moet je beslist eens een bezoek brengen aan Burgers Zoo in Arnhem. Hier kun je zo van de jungle overstappen naar de woestijn en via het koraalrif weer terug.

Dagje uit Gelderland het Nationaal Openlucht Museum

Theater:

Door de hele provincie heen zijn zeer er vele theaters te bezoeken. Allen met hun eigen aanbod en diversiteit van voorstellingen. Voor het volledige aanbod van theaters willen we je niet meet vermoeien. Hieronder lichten we er een paar voor je uit:

Theater Het Hof is in Arnhem gevestigd en is gelijk het kleinste theater van de stad. En zoals ze zelf zeggen ook de mooiste. In het theater heerst een perfecte sfeer waarbij je aan een eigen tafeltje zit. Hierdoor heb je het idee van een huiskamer.

In Theater Hanzehoef in Zutphen doen ze er alles aan om jou een fantastische voorstelling voor te schotelen.

Het Agora Theater zit sinds 1985 in Druten. Het Theater kan 200 bezoekers ontvangen en is ook gericht op kindervoorstellingen. Verder een programma van cabaret tot en met toneel.

Wat te doen in Nijmegen:

In een stad als Nijmegen kun je natuurlijk van alles doen en vele kanten op. Lekker wandelen door het centrum, zalig winkelen of genieten van historie en cultuur. Als je een wat anders dan het geijkte wilt kijk dan eens hieronder:

Een leuke tip is misschien een unieke begeleide rondleiding langs Middeleeuwse kunst bij Stichting Limbourg Brothers. Deze broeres beeldden een geïdealiseerd versie van de werkelijkheid uit.

Een prachtig dagje uit voor kinderen is een boottocht op de Pannenkoekenboot Nijmegen! Met deze boot maak je een ongeveer 75 minuten lange tocht over de rivier de Waal. Tijdens de tocht kun je onbeperkt pannenkoeken eten.

Historische plaatsen bezoeken tijdens een Dagje uit Gelderland

Wat te doen in Arnhem:

Ook in de stad Arnhem kun je alle kanten op voor een leuk dagje uit. Het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Hieronder een aantal tips die anders zijn dan een dagje winkelen of een bezichtiging van de Eusebius kerk. Alhoewel …….. Arnhem beschikt over een echt modekwartier op slechts ongeveer 10 minuten lopen vanaf het centrum.

Je moet in ieder geval echt een keer de lekkerste lekkenij van Arnhem geproefd hebben; “Arnhemse Meisjes”. Dat zijn ovale krokante koekjes.

Maak ook eens een rondvaart over de Rijn en bekijk Arnhem en de buitengebieden eens vanaf het water.

Of maak een wandel- of fietstocht langs diezelfde Rijn. Het is niet alleen gezond, het is nog goedkoop ook.

En natuurlijk kun je een bijzonder stuk historie bezoeken. De John Frostbrug. Bekend van de operatie Market Garden.

Vlag van Gelderland

Dagje uit Gelderland, overige bezienswaardigheden:

Breng ook eens een bezoek aan De Betuwe. Met name in het voorjaar als de vruchtbomen in bloei staan. Al die bloessem is werkelijk een lust voor het oog.

Een ander leuk idee is een dagje Tuinen van Appeltern. Appeltern in het schone land van Maas en Waal, waar je een grote verzameling tuinen vindt, die samen dit tuinen park vormen. Hier vind je meer dan 200 voorbeeld tuinen in een gebied wat circa 22 hectare groot is!

De verfijnde kunsten van zandkunstenaars kun je tot en met oktober bewonderen tijdens het Zandsculpturen Festival in Garderen. Het thema voor dit jaar is 75 jaar bevrijding.

Klik maar eens hier als je nog meer leuke tips voor een dagje uit Gelderland wilt bekijken.

Hotelovernachting:

Als je een dagje uit Gelderland wil combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting, klik dan maar eens hier.


Het Laatste Tafeltje