Dagje uit Drente: Drenthe ligt in het Noordoosten van ons land. Volgens onderzoekers zou Drenthe al zo’n 11.000 jaar geleden bewoond zijn geweest. Dat neemt men aan in verband met de hunebedden die er waarschijnlijk in die periode in Drenthe gebouwd werden. De naam Drenthe stamt uit de tijd van de Germanen. Het verwijst naar het getal 3. Het cijfer 3 staat weer voor de 3 Dingspelen die er vroeger in Drenthe waren.

Drenthe bestaat voornamelijk uit zandgrond en veengebied. De zandgronden zijn zoal te vinden op de hoger gelegen gedeeltes van Drenthe zoals de bekende Hondsrug. En veengebieden in de wat lager gelegen gebieden zoals langs de randen van Drenthe.

In Drenthe worden er dialecten gesproken. Die dialecten zijn varianten van het Nedersaksisch. Ook worden er in sommige streken van Drenthe af en toe nog klederdracht gedragen. Met name zie je dat terug op streekmarkten in kleine authentiek dorpjes.

De grootste stad van Drenthe en tevens de hoofdstad van de provincie is Assen. Andere belangrijke steden zijn Emmen, Meppel en Hoogeveen. In Drenthe vind je met name zandgronden en veengronden. Er zijn geen rivieren van betekenis. In verband met de logistiek zijn er kanalen gegraven en kleine rivieren gekanaliseerd. Over deze kanalen kon men onder andere turf vervoeren. De belangrijkste kanalen van Drenthe zijn de Drentse Hoofdvaart, het Noord Willemskanaal, de Hoogeveense vaart en het Oranjekanaal. Deze kanalen zijn de laatste jaren in een groot project (weer) begaanbaar gemaakt voor de pleziervaart. Deze vorm van toerisme komt dan ook steeds meer op.

Het toerisme is erg belangrijk voor Drenthe. En ook al sinds lange tijd belangrijk geweest. Wist je dat er al in 1896 een VVV is opgericht voor Drenthe?

Dagje uit Drenthe:

Drenthe is het land van Bartje, die niet wilde bidden voor “Bruune boonn”. Dat werd onder andere uitgebeeld in 1972 in de gelijknamige de dramaserie op televisie. Er is zelfs een beeld van Bartje gemaakt. Dat staat tegenwoordig in de Kloostergang van het Drents Archief. Iedere eerste zaterdag in september wordt de 12e verjaardag van Bartje gevierd op het Koopmansplein in Assen.

Hunebedden in Drenthe:

In Drenthe staan 52 van de 53 hunebedden die in ons land staan. De 53e staat in de provincie Groningen. In de plaats Borger is er zelfs een heus Hunebedden museum ingericht.

stedentrip assen

Fietsen in Drenthe:

Drenthe is fietsprovincie nummer 1 van Nederland. Je kunt er prachtige lange en kortere wandel- en fietstochten ondernemen. Je kunt je route eenvoudig samenstellen aan de hand van fietsknooppunten. Zo kun je een route bepalen waarin je rekening houdt met jouw voorkeur van omgeving en jouw conditie.

Ieder jaar wordt er in Drenthe de beroemde Fiets4daagse gereden. Dit jaar zou de 55e editie van start gaan, maar helaas gooide het Corona virus roet in het eten. De Fiets4daagse is 4 dagen lang op je fiets genieten van Drenthe. Er zijn verschillende opstapplaatsen en je kunt kiezen uit een aantal parcouresen die verschillen in afstand.

Je kunt Drenthe bezoeken en je eigen fiets meenemen. Mocht je panne krijgen met de fiets. Drenthe is op fietstoeristen ingericht, dus er zijn fietsenmakers genoeg om je voort te helpen. Je kunt natuurlijk ook de ANWB vragen om je te helpen. Fietsen zijn ook overal te huur, dus persé je eigen fiets meenemen is niet echt nodig.

Plopsa indoor Coevorden

Pretparken:

Attractiepark Drouwenerzand is een ideaal dagje uit voor kinderen. De hele dag spelen, klimmen en klauteren. En als beloning kun je de hele dag onbeperkt patatjes, snacks, ijs en limonade nemen. Zoveel je wilt!

In de Sprookjeshof Zuidlaren kun je het hele jaar een prima dagje uit met kinderen. Het is namelijk gedeeltelijk open en gedeeltelijk overdekt. Vanuit het Sprookjeshof kun je ook een boottocht van ongeveer 75 minuten maken over het Zuidlaardermeer.

Plopsa Indoor Coevorden is een Plopsa Pretpark met hetzelfde thema en mascottes als de Plopsaparken in België. Het leuke van het park is dat het overdekt is. Dus ook bij slecht weer een leuke bestemming voor kinderen. En het ligt vlakbij Centerparks Dalen.

Het leukste uitje van Drenthe in 2020, uitgeroepen door de ANWB, is Speel- en Ijsboerderij de Drentse Koe in Ruinderwold. Hier kunnen kinderen heerlijk binnen en buiten spelen. En heerlijk genieten van het “boeren gevoel”. Halverwege juli tot halverwege augustus is het maïsdoolhof weer geopend.

Dagje uit Drenthe, Nationaal Park Dwingelderveld

Nationale Parken:

Voor wat betreft Nationale Parken, is Drenthe rijk bedeeld. In Drenthe zijn er namelijk 2 Nationale Parken. En een Nationaal Park wat zowel op Drents als ook op Fries grondgebied ligt. In alle 3 de parken kun je heerlijke wandel- en fietstochten maken en genieten van hetgeen de natuur je biedt.

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een nat heidegebied. Het park is ongeveer 37 kilometer groot. Door de hoogteverschillen wisselen natte slenken en droge zandruggen erlkaar af. In het park zijn wel meer dan 40 vennen. Rondom het park vind je veel bedrijvigheid voor het toerisme, zoals campings, hotels en andere accomodaties. Er is zelfs een schaapskudde die met schaapherder over dit natuurgebied trekt. Verder is het Planetron op het natuurgbied gevestigd. Een organisatie op het gebied van sterrenkunde.

Het Nationaal Park Drentsche Aa bevind zich in een gebied tussen grofweg Tynaarlo, Loon, Anloo en Schipborg. Het is een landschap wat zich gevorm heeft rondom het stroomgebied van de Drentsche Aa. Dit gebied maakt ook deel uit van De Hondsrug.

Het Nationaal Park Drents Friese Wold is een bijzonder groot natuurgbied. Dit aaneengesloten park, wat ongeveer 61 km2 groot is, ligt op de grens van Drenthe en Friesland. De belangrijkste plaatsen rondom het gebied zijn onder ander Appelscha, Diever, Doldersum en Vledder.

Dagje uit Drenthe herinneringscentrum Westerbork

Dagje uit Drenthe, Musea:

Door heel Drenthe vind je leuke, interessante, grote en kleinere musea te vinden. Sommige kun je buiten oftewel outdoor ervaren, sommige geheel binnen.

Een bijzonder stukje grauwe geschiedenis in Drenthe is het doorgangskamp Westerbork tijdens de Twee Wereldoorlog. In dit voormalige kamp is een indrukwekkend herinneringscentrum ingericht. Eigenlijk zou iedereen hier eens moeten herdenken.

Het Drents Museum in Assen heeft spraakmakende en bijzonder interessante exposities. Echte smaakmakers van de afgelopen waren bijvoorbeeld die over Georgisch Goud, de Dode Zee Rollen, De Azteken en nog veel meer. Check de website van het museum welke prachtige expositie men op dit moment toont.

Eén van de iconen van Drenthe en van Nederland als het gaat om de bluesmuziek is Harry “Cuby” Muskee. Rondom deze legendarische blueszanger die in Assen is geboren en zijn legendarische band, The Blizzards, is een museum ingericht in Grolloo. Dit museum is ingericht in dezelfde boerderij waarin de band enige gewoond, geleefd en gereperteerd heeft. Eén van de bandleden in die tijd was bijvoorbeeld Herman Brood.

Zoals reeds eerder is genoemd zit het Hunebed centrum in Borger. Dit archeologische museum staat vlakbij het grootste hunebed van Nederland. In het museum wordt er met name aandacht geschonken aan de tijd dat de eerste boeren zich in Drenthe vestigden.

Het Nationaal Gevangenismuseum zit in het voormalig werkgesticht in Veenhuizen. Het is een interaktief museum wat het verhaal verteld over hoe men omging met misdaad in Nederland vanaf circa 1600.

Het Veenpark in Barger Compascuum is een openlucht museum. Hier brengt men de historie van de Drentse veenkolonie weer tot leven.

Wildlands oftwel de dierentuin Emmen

Dierentuinen

Dé dierentuin van Drenthe is Wildlands Adventure Zoo in Emmen. In deze adventure zoo kun je in één dag over de wereld hoppen van de jungle naar de savanne en via het poolgebied weer terug. En je kunt je eigen spannende avonturen beleven in het klimbos.

Zoo Bizar zit in Orvelte en bezoek je voor een prikkelend uitje. Laat hier je zintuigen op scherp zetten. Zien, voelen, ruiken en luisteren.

In Vlinderparadijs Papiliorama kun je in een speciaal aangelegd stukje tropisch oerwoud van vlinders. Oftwel kleurrijke exotische vliegende juwelen zoals ze het zelf zeggen.

Het stroomdal landschap van de Drentse AA

Dagje uit Drenthe, Theater:

Ook in Drenthe vind je door de hele provincie heen alerlei theaters met hun eigen sfeer en programma. Er zijn er teveel om hier weer te geven, maar willen er toch een paar uitlichten.

Het Atlas Theater in Emmen beschikt over 2 theaterzalen. En is tevens toegang tot Wildlands Adventure Park. Naast vele reguliere voorstellingen is er ook een speciale Atlas 4 kids. Oftwel na iedere kindervoorstelling wordt er een Kids Afterparty georganiseerd.

De Tamboer in Hoogeveen onderscheidt zich door onder andere een Back Stage Tour te organiseren.

Theater De Nieuwe kolk zit in Assen. Het is makkelijk te bezoeken met eigen auto, want er is inpandig een parkeergarage.

Dagje uit Drenthe, Assen

Wat te doen in Assen:

Voor een dagje uit Drenthe is de stad Assen zowel met het openbaar vervoer als met eigen auto makkelijk te bereiken. Vanaf het station loop je zo het centrum in. En in Assen kun je heerlijk en vooral ook gezellig winkelen.

Tientallen jaren lang vond op de laatste zaterdag van juni de TT plaats. Een wereldberoemde internationale motorrace. Echter sinds 2 jaar is dat de eerste zondag na de laatste zaterdag geworden. Rondom deze wedstrijden worden er een kleine week lang allerlei festiviteiten georganiseerd op diverse lokaties in en rond Assen.

Wil je eens heerlijk een paar dagen door Drenthe rondtrekken, is Assen een ideale uitvalsbasis. In de Bonte Wever in Assen kun je all inclusive arrangementen boeken. Overnachten, (subtropisch) zwemmen, wellness, bruine kroegenstraat en aktief bezig zijn in één concept.

Dagje uit Drenthe, Meppel

Wat te doen in Meppel:

Vanuit het Westen of vanuit het Zuiden is Meppel één van de eerste plaatsen waar je langs komt voor een Dagje uit Drenthe. Waarom deze leuke en gezellige stad niet eens verkennen? Al was het alleen maar om heerlijk te winkelen of om gezellig een terrasje te pakken.

In Meppel zit bijvoorbeeld het Drukkerij Museum. Meppel was vroeger een drukkerijstad. Hierdoor is het Drukkerij Museum ontstaan. Er zijn dagelijks demonstraties papierscheppen, steendrukken, boekdrukken, boekbinden en nog veel meer.

In het Wilhelminapark kun je heerlijk wandelen langs de oevers van de Reest. Het park is aangelegd door de beroemde architect Leonard Springer. Het ligt op loopafstand van het station.

Gratis dagje uit Drenthe, het museumdorp Orvelte

Gratis Dagje uit Drenthe:

Voor de mensen die niet veel geld uit willen geven of de mensen met een smalle beurs kunnen ook gratis uit in Drenthe. Dat is namelijk het museumdorp Orvelte. Hier waan je weer terug in de beginjaren van de vorige eeuw. Met een echte smit, mandenmaker, klompenmaker, oude school een ouderwetse snoepwinkel en nog veel meer.

Vlag van Drenthe

Dagje uit Drenthe, overige bezienswaardigheden:

Voor als je je smaakpapillen wil verwennen: Drenthe heeft 2 Michelin sterren restaurants. Dat zijn De Groene Lantaarn in Schoonloo en De Vlindertuin in Zuidlaren.

Als je nog meer leuke en interessante tips wilt voor een leuk dagje uit Drenthe, klik dan maar eens hier.

Hotelovernachting Drenthe:

Als je je dagje uit Drenthe wilt combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting, klik dan eens hier.


Het Laatste Tafeltje