Dagje uit Utrecht: Utrecht is de meest centraal gelegen provincie van ons land. Alleen daarom al leent het zich uitstekend om een dagje uit te ondernemen. Vanuit nagenoeg alle regio’s van ons land is het makkelijk aan te rijden. Dan wel met openbaar vervoer te bereiken. Utrecht, is op één na de kleinste provincie van Nederland. De hoofdstad van de provincie heet ook Utrecht, net als de provincienaam. De provincie was voor lange tijd erg belangrijk voor de verdediging van ons land. Daar vind je nog veel van terug. Ook leuk om eens van dichtbij te bekijken. In nog vroegere tijden, lang geleden dus, was de stad ook erg belangrijk. Het was namelijk het centrum van Katholieke geloof in een belangrijk deel van ons land. Jarenlang heeft de politiek geprobeerd om de provincie Utrecht met andere te laten fuseren maar dat is uiteindelijk niet gelukt.

Dagje uit Utrecht:

Breng ook eens een bezoek aan het bruisende hart van ons land en geniet van de vele facetten van Utrecht. Je kunt er werkelijk alle kanten op. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een stedentrip naar Utrecht stad. Of voor een stedentrip Amersfoort. Maar misschien ga liever de provincie in en wil je genieten van de natuur. Van alles is mogelijk. Ook leent de provincie zich uitstekend om te wandelen of om te fietsen. Denk maar eens aan een fietstocht over de Utrechtse Heuvelrug. Er zijn diverse leuke en aantrekkelijke wandel- en fietsroutes. De zwaarte en de lengte daarvan kun je zelf bepalen. Bij de ANWB hebben ze voortreffelijke kaarten om een route uit te zetten. Kortom voor de leukste uitjes moet je beslist in de provincie Utrecht zijn!

Dagje uit Utrecht

Pretparken:

Een leuke activiteit in Utrecht is natuurlijk het bezoeken van een pretpark of attractiepark zo je wilt. Zeker tijdens vakantie periodes.

In Utrecht is KidZcity een leuke tip voor ouders of opa’s en oma’s. KidZcity is een grote indoor speelhal. Er is van alles te doen voor kinderen van alle leeftijden. Leuke attracties en je kunt er heerlijk klimmen en klauteren. Ook is het een goed idee voor kinderfeestjes en schoolreisjes. Oftewel de ideale bestemming voor het hele gezin.

Bij De Pyramide van Austerlitz is naast een restaurant ook een speeltuin. En dat in een bosrijke omgeving is ook een leuke activiteit.

Piramide van Austerlitz

Nationale Parken:

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug is hèt Nationale Park van Utrecht. Het ligt ongeveer tussen de plaatsen Leusden en Rhenen. Je kunt er diverse soorten landschappen tegenkomen. De zogenaamde stuwwal is het meest kenmerkende voor het gebied. Het park is ongeveer 10.000 hectare groot. En je kunt er niet alleen bijzonder fijn wandelen en fietsen. Ook de moutainbikers en de liefhebbers van paarrijden kunnen prachtige routes volgen. En niet onbelangrijk er is veel ruimte om je auto te parkeren.

Dagje uit Utrecht, de Utrechtse Heuvelrug

Dagje uit Utrecht, Musea:

Natuurlijk! Het Nijntje museum in Utrecht. That’s the pace to be voor peuters en kleuters. Oftewel de ideale omgeving om je eigen wereld te ontdekken. Lekker spelen samen met Nijntje en haar vriendjes.

In Soesterberg, op de voormalige vliegbasis heeft het Nationaal Militair Museum haar basis gevonden. F16’s, tanks en allerlei militair materieel kun je bewonderen. Er zijn 6 themaruimtes en prachtige interaktieve things to do.

Museum Speelklok is het vrolijkste museum van Nederland en het zit in Utrecht. Alles rondom muziek en muziekinstrumenten. Van het kleinste speeldoosje tot en met het grootste draaiorgel. Als je daar niet vrolijk van wordt?

In het Spoorwegmuseum kun je alles leren over treinen en alles wat daarbij komt kijken. Ze hebben zelfs de beschikking over een levensecht station, een theater en spannende attracties. Ook worden er leuke en interessante aktiviteiten georganiseerd.

Het Rietveld Schröder huis is ontworpen door de bekende vormgever Gerrit Rietveld. Het is een woonhuis wat speciaal voor Truus Schröder – Schräder is uitgevoerd. Ze heeft er vanaf 1925 tot haar dood in 1985 zelf gewoond.

Moderne kunst vind je in het Centraal Museum in Utrecht. Met bijzondere en interessante exposities, zoals De Tranen van Eros, Nijntje 65 jaar bron van inspiratie en Kunst op het plein.

Dagje uit Utrecht

Dierentuinen:

Het Dierenpark Amersfoort is een ideale dierentuin voor kinderen. Je kunt er namelijk erg dicht bij de dieren komen.

Ouwehands Zoo in Rhenen is een mooie grote dierentuin met bijzonder veel dieren. Met natuurlijk het bekendste dierentuin duo van Nederland, de pandaberen Wu Wen en Xing Ya. Enige tijd geleden serveerden ze daar beschuit met muisjes, want het panda duo had een jong gekregen. De naam is nog niet bekend, omdat het ook niet bekend is of het jongetje of een meisje is. Overigens laat Ouwehands Zoo iedereen die wil meestemmen over de naam.

Dierenpark Amersfoort

Dagje uit Utrecht, Theaters:

Er zijn diverse theaters in de provincie Utrecht. Teveel om te benoemen. Hieronde hebben we er toch een aantal uitgelicht.

Het Beatrix Theater doet naast congreszaal ook dienst als theater. Dit theater is de komende jaren verhuurd aan Joop van den Ende producties. En daarom zullen er meest voorstellingen van dit bedrijf worden opgevoerd.

Het grootste theater van Utrecht is de Stadsschouwburg. Het gebouw is ontworpen door de bekende architect Dudok. En het bevindt zich vlakbij het centrum van Utrecht.

De Paardenkathedraal is een ietwat bijzondere naam voor een theater. Het pand staat aan de Veeartsenijstraat in Utrecht en is een voormalige manege van de Rijks Veeartsenijschool.

Dagje uit Amersfoort

Wat te doen in Amersfoort:

Amersfoort is een prachtige eeuwenoude stad met vele historische gebouwen. De bewoners van Amersfoort noemen ze wel “Keientrekkers”. Je kunt er onder andere heerlijk winkelen. Als je moe bent geworden van het winkelen, kun je een rondvaart maken door de stad. Dat is leuk want dan zie je de highlights ook eens vanaf de kant van het water. En na een dag vol bezienswaardigheden, winkelen en een interessante boottocht kun je smaakpapillen ook nog eens verwennen met een diner in een gezellig restaurant. Geen zin in winkelen of cultuur? Vanuit Amersfoort kun je ook heerlijk wandelen of fietsen. Er is zelfs een wandelroute die nog stamt uit de Middeleeuwen! En voor de fietsers is er bijvoorbeeld de Eemlandroute. Die route voert je langs prachtige dorpjes en stadjes, zoals Spakenburg – Bunschoten, Eemnes en Baarn. Maar er zijn meer routes.

De vlag van de provincie Utrecht

Wat te doen in Utrecht:

Je kunt natuurlijk vele kanten op in de stad Utrecht. Het is maar wat je zoekt. Genieten van cultuur, culinair, historisch, shop till you drop, terrasje pakken langs een gracht? Zeg het maar, veel is er mogelijk.

In de jaarbeurshallen in Utrecht worden er regelmatig exposities georganiseerd. Binnenkort is er bijvoorbeeld De Kamasutrabeurs.

Een stedentrip Utrecht mag natuurlijk niet zonder een bezoek aan de Domtoren. De toren is 95 meter hoog en om een prachtig uitzicht over de stad te hebben, moet je 465 treden naar boven klimmen.

Maak een rondvaart door de grachten van Utrecht. Dat is niet alleen leuk en leerzaam maar ook ontspannend. Je hoeft zelf niets te doen, maar je ziet wel veel highlights van de historische stad aan je voorbij trekken.

Een ander leuk idee is om je eigen electrische sloep te huren. Daarmee kun je op eigen houtje door de grachten van Utrecht varen. Zelf je route bepalen en aanleggen wanneer je maar wilt.

Kasteel de Haar in Haarzuilens

Dagje uit Utrecht, overige bezienswaardigheden:

Voor een vrijgezellenavond of teamuitje zijn er ook veel mogelijkheden om te ondernemen in Utrecht. Wat te denken van Virtual Reality avontuur bij de VR room. Of boek een gezellige middag of avond uit naar een Escape Room.

Heb je ooit wel eens gehoord van bijl werpen oftewel real Axe Throwing? wij ook niet. Maar je kunt dit doen in Utrecht. Leuk als teambuildings dag. Laat het primitieve in je boven komen! Alleen voor echte mannen en vrouwen!

Heb je geen groene vingers of wil je bijvoorbeeld nog leuke ideeën opdoen, breng dan eens een bezoek aan de Botanische Tuinen van Utrecht. Deze oude Hortus dateerd uit 1639.

Kasteel de Haar in Haarzuilens is het grootste kasteel van Nederland. Het is in 1892 gebouwd op de ruïnes van het oude kasteel.

Tot eind augustus 2020 is er in de Jaarbeurshallen een prachtige Dinosaurus expositie, “World of Dino’s”. Kom je je ook eens verbazen over deze grote dieren die eens over onze aardbol zwierven?

Klik ook maar eens hier als je op zoek bent naar nog meer leuke tips voor dagjes weg naar de provincie Utrecht.

Hotelovernachting:

Als je je dagje uit Utrecht wilt combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting, klik dan eens hier.


Het Laatste Tafeltje