Dagje uit Zeeland: Zeeland, de meest zuidwestelijk gelegen provincie van Nederland. Daar waar de Zeeuwen Recreëren met de hoofdletter R schrijven. Een provincie die geheel bestaat uit eilanden en schiereilanden en dus altijd in relatie staat tot het water. Dat bleek in negatieve zin natuurlijk uit bijvoorbeeld de watersnoodramp in 1953. Een ramp die tegenwoordig niet zo gauw meer zou plaatsvinden door de bescherming van de Delta Werken.

De provincie is feitelijk de delta van Rijn, Maas en Schelde. De hoofdstad van Zeeland is Middelburg. Dat is ook gelijk de grootste stad van de provincie. Zeeland is onder andere bekend door haar klederdracht. Die wordt nog veel door de oudere dames in de provincie gedragen. Ook is de provincie bekend om het jaarlijkse ringsteken. En natuurlijk door de reclame van jaren geleden voor het botermerk Zeeuws meisje waarin de bekende slogan zat:”Maar ons benn zuunig hoor”. Oh ja en niet te vergeten van de bekende zeeuwse lekkernijen, de bolus en de boterbabbelaar!

Dagje uit Zeeland:

Zeeland is een provincie met bijzonder veel mogelijkheden voor een ultiem dagje uit. Met name door het water wat alom aanwezig is zijn er mogelijkheden te over om te genieten van al het moois van deze provincie. Onder andere kun je alle kanten op om prachtige fiets- en wandeltochten maken. Heerlijk genieten van en in de natuur. Ook zijn De Grevelingen en de Oosterschelde, bij de Zeelandbrug, een waar paradijs voor sportduikers. Breng ook eens een bezoek aan idyllische stadjes en dorpjes zoals Domburg, Veere en Breskens. Ook leuk om je geliefde mee te nemen voor een romantisch uitje.

Dagje uit Zeeland

Stranden van Zeeland:

Zeeland beschikt over de mooiste en schoonste stranden van Nederland! De stranden zijn absoluut schoon en veilig. Op vele plekken langs de Zeeuwse kust vind je heerlijk brede stranden met prachtige uitzichten over zee. Zo kun je bijvoorbeeld fijn recreëren op het strand van Zoutelande, het strand van Schouwen Duiveland, het strand van Breskens en het strand van Cadzand. En zijn er stranden waar je, op bepaalde tijdstippen, lange wandelingen kunt maken met je hond. Zelfs kun je in bepaalde periodes van het jaar zalig een strandrit maken met je paard. Heb je zelf niet de beschikking over een paard of je kunt je paard niet meenemen, kun je er altijd één huren. En zeg nou zelf, wat is er nou mooier dan de ondergaande zon in de zee te bekijken vanaf een luie stoel op het strand. Eventueel met wat lekkers te drinken erbij …….

Als je niet op zoek bent naar aktiviteiten of om wat voor reden dan ook geen zin hebt om iets te ondernemen, kun je ook heerlijk relaxen in bijvoorbeeld een hotel aan zee of zelfs met uitzicht op zee.

Ter informatie; de blauwe vlag staat synoniem voor een kwaliteits strand. Ook wel bekend als blauwe vlag strand. Dit jaar, 2020, hebben 20 stranden en 18 jachthavens in Zeeland het keurmerk “Blauwe Vlag” gekregen.

Veere in Zeeland

Pretparken:

Eén van de meest bezochte pretparken in Zeeland is het Deltapark Neeltje Jans in Vrouwenpolder. Het waterpark is gevestigd op het voormalige werkeiland Neeltje Jans. Dit werkeiland werd gebruikt voor de bouw van de beroemde Delta Werken. Er zijn veel dingen die je kunt doen en ondernemen in het Deltapark Neeltje Jans. Onder andere kunt je vanaf het park boottochten maken, shows met dieren bekijken en zelfs zwemmen met haaien.

Een ander druk bezocht attractiepark is Piratenpark Het Arsenaal in Vlissingen. In dit park kun je een gezellige en educatieve dag voor jong en oud beleven. Het thema van het park is vanzelfsprekend het piratenleven en staat centraal in alle attracties en belevenissen.

In Familiepretpark Mini Mundi in Middelburg, kun je zowel binnen als buiten spelen. Dus als de weergoden je niet goed gezind zijn, kun je kinderen zich er ook prima vermaken. En als de kinderen genieten ……………

Deltapark Neeltje Jans

Dagje uit Zeeland, Musea:

In Zeeland zijn er vele musea te vinden. Bijna ieder stadje heeft wel haar eigen unieke museum binnen haar grenzen. Er zijn onder andere museums in Middelbrug, Zoutelande, Arnemuiden, Yerseke, Aardenburg, Vlissingen enz. Twee musea willen we er in het bijzonder uitlichten:

Het Watersnood Museum in Ouwekerk. Ontdek de verhalen over de grote ramp in 1953 in dit museum. Overtuig jezelf van de kracht van het water, waardoor een menselijke tragedie kon ontstaan. Het museum is gevestigd in 4 caissons die gebruikt werden voor het sluiten van het laatste gat in de dijk wat ontstaan was door de watersnoodramp.

Het museum in Goes heeft officieel Het Historisch Museum De Bevelanden. Dit museum zit in een voormalig klooster. Ook is het pand in vroegere tijden voor lange tijd een weeshuis geweest. In dit museum wordt de geschiedenis weergegeven van Noord- en Zuid Beveland.

De vlag van Zeeland

Dagje uit Zeeland, Dierentuin:

Reptielen Zoo Iguana in Vlissingen is een bijzonder leerzame dierentuin voor kinderen. Je kunt er reptielen, amfibieën en ongewervelde dieren bekijken, soms zelfs ook aaien. Er leven wel meer dan 500 exemplaren. De kinderen kunnen erg dicht bij bijvoorbeel de vissen komen. Een extra shirt is dan raadzaam.

Theater:

In Zeeland zijn er 3 theaters van betekenis. Dat zijn: Theater de Mythe in Goes. De stadsschouwburg in Middelbrug en het Scheldetheater in Terneuzen. Alle theaters hebben voorstellingen en shows die geschikt zijn voor kinderen en ouderen.

Wat te doen in Middelburg:

In Middelburg kun je heerlijk slenteren door de authentieke kleine straatjes. Op je pad door het stadje vind je vele historische panden. Maar ook kun je er heerlijk winkelen. Neem ook eens een kijkje in Museum Vleeshal, waar moderne kunst geëxposeerd wordt. Of maak een rondvaart door de stad. Daarbij zul je vele voormalige VOC gebouwen passeren. De lekkerste bolus van Zeeland bestel je bij Bliek Meesterbakkers. De lekkerste boterbabbelaars bij J.B. Diesch. En de lekkerste patat bij Frietboetiek BT’je anders.

Wat te doen in Goes:

Eén van de prominentste gebouwen in Goes is het Stadhuis. Dit pand stamt uit de 15e eeuw. Als je zeehonden wilt spotten kun je in Goes vanuit de historische stadshaven, een zeehonden-safari boeken. Voor de watersporters en water liefhebbers is er het Veerse Meer. Hier vind je van alles op het gebied van watersport, zoals surfen, zeilen, duiken, (sport) vissen en waterskiën. Breng ook eens een bezoek aan de Maria Magdalenakerk. Deze kerk is oorspronkelijk al in de 12e eeuw gebouwd. Na een brand in 1618 is ze grotendeels vernield, maar nadien weer opgebouwd. Of maak een ritje met de historische stoomtram Goes – Borsele en beleef oude tijden, terwijl je tocht voert langs polders, boomgaarden en boerderijen.

Mosselen in Zeeland

Dagje uit Zeeland, overige bezienswaardigheden:

Andere uitstapjes om te ondernemen in Zeeland zijn ondere andere een bezoek aan het slot Haamstede in Burgh Haamstede. Of volg eens een rondleiding op een kaasboerderij in Biervliet. Je kunt ook een dagje meevaren op een traditionele Zeeuwse platbodem vanuit Brouwershaven. Ook vind je leuke workshops om te doen. En zijn er veel verborgen plekjes in Zeeland waar je heerlijk kunt relaxen. Nadien lekker culinair genieten van een pan overheerlijke mosselen.

Klik hier als je nog meer leuke tips voor dagjes weg in Zeeland wilt bekijken.

Hotelovernachting:

Als je je dagje weg Zeeland wil combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting klik dan hier.


Het Laatste Tafeltje