Dagje uit Overijssel: De provicie Overijssel ligt helemaal in het oosten van ons land. De hoofdstad van Overijssel is Zwolle. Enschede is de grootste stad van de provincie. Feitelijk bestaat Overijssel uit 3 gebieden. Dat zijn de Kop van Overijssel, ook wel Land van Vollenhove genoemd, Twente en Salland. Er worden diverse dialecten gesproken in deze provincie. Deze behoren allen tot het Nedersaksisch. En je hoort wel eens zeggen dat dat taaltje lekker gezapig klinkt met lekker lange sappige oe’s en oo’s. Diverse steden in deze provincie zijn zogenaamde Hanzesteden. Dat was in vroegere tijden een samenwerkingsverband met Duitse kooplieden. Onder andere Zwolle, Kampen, Enschede, Hengelo en Deventer waren Hanzesteden. De provincie wordt doorkruist door de rivieren IJssel, Zwarte Water, Overijsselse Vecht, Regge en Reest. De provincie zelf is erg aktief op het gebied van toerisme. Of zoals ze zelf nastreven:”Een onweerstaanbaar Overijssel voor gasten, bezoekers en toeristen”.

Dagje uit Overijssel:

Overijssel staat met name bekend om haar polders, beken, meren, heuvelachtige landschap en prachtige historische steden. Mogelijkheden genoeg dus voor een leuk dagje uit met de hele familie, dagje uit voor ouderen of een dagje uit Overijssel met kinderen. De opties zijn legio. Van een dagje punteren in het Venetië van het Noorden, oftewel Giethoorn, tot en met een bezoek aan een pretpark in Hellendoorn. En van een dagje pittig moutainbiken op de Lemelerberg tot en met het ontspannen rondslenteren op een oud Hollandse streekmarkt in Nijverdal. Overijssel kan je tijdens alle jaargetijden bekoren. Dus ook als het slecht weer is. Kom maar eens gauw naar Overijssel en overtuig jezelf.

Dagje uit Overijssel

Pretparken:

Er zijn een aantal grotere pretparken in Overijssel die veel bezoekers trekken, zoals:

Attractiepark- en Vakantiepark Slagharen in het Overijsselse dorp Slagharen. Vroeger heette het ponypark Slagharen. Maar tegen woordig is het veel meer dan dat. Beleef de westernwereld mee als cowboy of indiaan, met spectaculaire attracties en shows. En dat alles samen met de mascottes Randy en Rosie.

In het Avonturenpark Hellendoorn vind je meer dan 30 top attracties. De ene nog spectaculairder dan de andere. Een prachtige bestemming voor een dagje uit voor het hele gezin. Enne………. wie houdt het droog in de wildwaterbaan?

Voor een spetterende ervaring moet je beslist in Zwemparadijs De Scheg in Deventer zijn. En als je moe geworden bent van een hele dag glijden spetteren, watergevechten en bubbelbaden, zijn de patatjes en de snack zijn all inclusive.

In Attractiepark De Waarbeek in Hengelo (Overijssel) kun je ook geweldig spelen, klimmen en klauteren. En ook daar geldt het all you can eat concept. Dus de patatjes, snacks en limonade zijn bij de prijs inbegrepen.

Vakantie- en attractiepark Slagharen

Nationale Parken:

Net als de andere provncies in Nederland, zijn er in Overijssel ook Nationale Parken. Deze provincie beschikt over 2 van deze parken, dat zijn:

Het Nationaal Park De Weerribben – Wieden in de gemeente Steenwijkerland. Dit nationale park is een typisch laagveen moeras. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 10.500 hectare. Dit unieke landschap is met name ontstaan door vervening en rietteelt. Daardoor zijn er tegenwoordig diverse landschapstypen, zoals rietlanden, hooilanden, weilanden, moerasbossen, maar ook zogenaamde trilvenen. Je kunt heerlijk wandelen en fietsen in dit gebied. Bij de diverse VVV’s in de toegangsplaatsen tot dit park kun je kaarten met routes krijgen. Maar het mooiste is natuurlijk een tocht met een fluisterboot of elektrische sloep. Dan ervaar je de natuur veel intenser. Geen lawaai van een bonkende en rokende dieselmotor, maar je één voelen met de natuur. Alle geluiden vanuit de natuur kunnen horen, zoals allerlei (water)vogels, het gespetter van een otter die te water gaat en het gehamer van een specht. En de melange van geuren die uit de natuur komt ruik je ook veel beter.

Het andere park is het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Dat ligt grofweg tussen de plaatsen Hellendoorn en Holten. Het park is erg heuvelachtig en omvat onder andere de Haarlerberg, Holterberg, Noetselerberg en de Koningsbelten. Het hoogst gemeten punt in het park ligt op 75 meter boven NAP. Het park is als stuwwal ontstaan in de voorlaatste ijstijd, ongeveer 150.000 jaar geleden. Je vindt er met name heide en zandverstuivingen. Voor een dagje uit kun je ook hier heerlijk fietsen, wandelen, moutainbiken of paardrijden. In de omgeving zijn er diverse campings en hotels te vinden.

Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug

Dagje uit Overijssel, Musea:

Het Rijksmuseum Twente zit in Enschede. In het museum worden zo’n 10.000 kunstobjecten tentoon gesteld. Deze objecten komen uit diverse periodes en beslaat de tijd tussen de Middeleeuwen en de 21e eeuw.

Museum No Hero staat in Delden. Dit museum exposeert kunstwerken uit 5 werelddelen en beslaat 5 eeuwen kunstgeschiedenis.

Museum De Fundatie heeft een vestiging in Zwolle en één vlakbij Heino en Wijhe. Ook dit museum heeft een beeldentuin. Maar het meest belangrijk zijn de meer dan 7000 werken van bekende kunstenaars zoals Chagal, Mondriaan en Vincent van Gogh.

Dagje uit Overijssel, Natura Docet

Dierentuinen:

Hieronder vind je een paar van de meest aansprekende dierentuinen in de provincie Overijssel.

Heb je van alles met insecten? Of heb je juist helemaal niets met die kleine beestjes, maar ben je wel nieuwsgierig? Kom dan maar eens naar Natura Docet Wonderryck, Big Insects, in Denekamp, Overijssel (Twente). Daar kunnen ze je van alles vertellen en leren over het gevarieerde leven van allerlei insecten.

Dierenpark Taman Indonesia is gespecialiseerd in dieren uit Indonesië. Met name wonen er vogels uit dat land, maar ook kleine zoogdieren zoals de binturong, de bengaalse tijgerkat en de loewak. De dierentuin zit in Kallenkote.

De meest leuke kinderboerderij van Twente en omgeving zit in Borne. In Dierenpark De Bontekoe kunnen kinderen zich heerlijk vermaken, leren van en met de dieren en natuurlijk knuffelen.

Dagje uit Overijssel, Theater

Net als door het hele land, zijn er in Overijssel ook diverse theaters. Teveel om ze allemaal te benoemen. Hier slechts een selectie uit het grote aanbod:

Theater de Voorvechter zit in Hardenberg. Er worden diverse soorten voorstellingen opgevoerd. Van muziek tot cabaret en van drama tot en met speciale kindervoorstellingen.

Met 65 stoelen is Het Vestzaktheater een intiem theater. Ze omschrijven de sfeer zelf als prettig en eigenwijs. Het theater is overigens gevestigd in Enschede.

In het openluchttheater De Kösterskoele” in Markelo worden voornamelijk openluchtspelen gehouden in het authentieke theater.

Dagje uit Overijssel, Zwolle

Wat te doen in Zwolle:

Natuurlijk moet je de Peperbus beklommen hebben als je een stedentrip Zwolle maakt. Deze markante toren is onderdeel van de Basiliek en wordt ook wel Onze Lieve Vrouwe Toren genoemd. Om van het prachtige uitzicht over de stad te kunnen genieten, moet je eerst wel 236 treden beklimmen, maar dan heb je ook wat.

Ze zeggen dat de mooiste boekenwinkel van Nederland in Zwolle zit. Waanders In de Broeren zit in de Boerenkerk. Kom zelf eens langs om te kijken of je er ook zo over denkt.

Voor een stukje historie bekijken moet je naar De Sassenpoort. Dat is een poort in de stadsmuur die eind 14e eeuw werd gebouwd en markante plaats heeft voor wat betreft het aangezicht van het centrum van Zwolle.

In de winterperiode wordt er de laatste jaren een IJssculpturen festival georganiseerd in Zwolle. Hopelijk kan dit ondanks de Corona perikelen ook dit jaar weer een leuk festijn.

Dagje uit Overijssel Enschede

Wat te doen in Enschede:

In deze voormalige textielstad kun je tegenwoordig heerlijk winkelen. Daarnaast kun je vanuit Enschede leuke dagtochtjes ondernemen naar het gebied rondom de stad.

Wat denk je bijvoorbeeld van met je eigen cabriolet een leuke route rijden en onderweg culinair verwend worden.

Of stap in Enschede op de fiets en maak een leuke tocht langs authentieke Twentse dorpjes. Dat is namelijk tegelijk een bijzonder fotogeniek gebied.

Bij ZERO55 kun je lekker aktief bezig zijn. Karten, lasertag, escape rooms en nog veel om een leuke dag te hebben. Ook bijzonder geschikt als teamuitje of bedrijfsuitje.

Vlag van Overijssel

Dagje uit Overijssel, overige bezienswaardigheden:

Alleen al in Giethoorn oftewel het Venetië van het Noorden, kun je de hele dag verblijven. Heerlijk met een punter of elektrische sloep op het water. Je vaart langs authentieke boerderijen en onder karakteristieke bruggetjes door. Een goedgevulde picknick mand of koelbox mee. Wat kun je nog meer wensen?

Kasteel Het Nijenhuis is één van de best bewaarde havezaten in de provincie Overijssel. De geschiedenis van dit unieke kasteel gaat terug tot in de 15e eeuw. In het kasteel wordt een kunstcollectie geëxposeerd. Ook de beeldentuin bij het kasteel moet je gezien hebben.

Klik maar eens hier als je nog meer leuke tips wilt bekijken voor een dagje uit Overijssel.

Hotelovernachting:

Als je je dagje uit Overijssel wil combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting klik dan eens hier.


Het Laatste Tafeltje