De Zaanse Schans wordt vaak gebruikt als filmlocatie. Zo werden er opnames gemaakt op de Kalverringdijk en in het kruidenierswinkeltje van Albert Heijn voor de aflevering Tante Truus voor de serie Tita Tovenaar (1972-1974). In augustus 1977 werden er opnames gemaakt voor de serie Pipo de Clown (Pipo en de noorderzon) op de Zaanse Schans en bij De Gekroonde Poelenburg. Er worden niet alleen opnames voor televisieseries gemaakt, de Zaanse Schans wordt ook als filmlocatie gebruikt voor videoclips zoals voor die van Viva viool van K3.

De plaatselijk in ere gehouden derde Pinksterdag herinnert volgens de lokale folklore aan de slag tegen de Spaanse troepen die met Pinksteren in 1574 op de Schans is geleverd. Of de herkomst van de Zaanse derde Pinksterdag echt verband houdt met deze veldslag is niet heel zeker. Elders in Nederland (met name in Zeeland) kent men namelijk ook een derde Pinksterdag, die samenvalt met diverse plaatselijke voorjaarsfeesten.

Een typische “Zaanse” lekkernij is de duivekater, een rond, zoet witbrood. In het bakkerijmuseum ‘In de Gecroonde Duyvekater’ worden duivekaters van twee verschillende Zaanse bakkers verkocht, beide naar ander recept. (Bron: Wikipedia)

Het Czaar Peterhuisje in de Russische buurt van Zaandam is één van de oudste houten huisjes van Nederland. Het werd in 1632 als arbeidershuisje gebouwd van oud scheepshout. In dit huisje logeerde de Russische tsaar Peter de Grote toen hij in 1697 het vak van scheepstimmerman kwam leren. Het Csaar Peterhuisje is onderdeel van het Zaans Museum. Het huisje herbergt een kleine historische expositie (Bron en foto: Wikipedia)

Geschikt voor: Kinderen (0-6)Kinderen (7 -14)Jongeren (15 - 21)VolwassenenSeniorenFamilieGroepenIndividueelOpeningstijden

Openingstijden
dinsdag tot en met zondag van 10.00 – 17.00 uur

Gesloten
alle maandagen (met uitzondering van 2e Paasdag en 2e Pinksterdag)
& 25 december en 1 januari gesloten

Locatie

Zaans Museum Zaanse Schans
Krimp 23
1506 AA Zaandam

Contact

075-6810000


Het Laatste Tafeltje
Droomvakantie Toscane 336x280


Booking.com