Dagje uit Brabant: De officiële naam is Noord Brabant, maar wordt vaak ook kortweg gewoon “Brabant” genoemd. Brabant is een provincie met een enorme verscheidenheid om leuke dagjes weg te maken. Niet voor niets heeft deze provincie 15 tradities die door de UNESCO erkend zijn als immaterieel cultureel erfgoed. De hoofdstad van de provincie is ‘s-Hertogenbosch ook wel Den Bosch genoemd. Volgens de cijfers van Google zelfs vaker ‘s-Hertogenbosch dan Den Bosch. Maar Eindhoven, de thuisbasis van de voetbalclub PSV, is de grootste stad van Brabant.

De onofficiële groet van Brabant is “Houdoe” en is in 2005 zelfs als mooiste Brabantse woord verkozen. Brabant weet zich zelf regelmatig op postieve wijze in de media te presenteren als het gaat om dagjes uit. Ze hebben bijvoorbeeld jaarlijks één van de best bezochte evenementen binnen haar grenzen, zoals de Tilburgse Kermis met jaarlijks circa 1,5 miljoen bezoekers. Maar ook het GLOW festival met circa 750.000 bezoekers en de Dutch design week zetten Brabant als dagje uit absoluut op de kaart. En natuurlijk het jaarlijkse carnaval als evenement niet te vergeten.

Dagje uit Brabant:

Waar wordt carnaval uitbundiger gevierd? Waar wonen de meest bourgonisch ingestelde mensen van Nederland. En waar weten ze het meest van het leven te genieten? Juist Brabant! Ok we geven het toe, het zijn vooringenomen stellingen, maar toch voelt het zo. Wat te denken van de echte Brabantse tradities zoals de “Ons kent ons” mentaliteit of “Het achterom binnenkomen”. En dan hebben we het nog niet over de vele kwaliteits pretparken in deze mooie provincie en ook nog niet over de prachtige natuur en gezellige en historische steden. Dat alles maakt Brabant zo uniek en een genot om een dagje weg te ondernemen. Kortom kom ook eens een bezoek aan Brabant brengen en overtuig jezelf. Al was het alleen maar om de Bosche Bollen!

Gratis dagje uit Brabant, het carnaval

Dagje uit Brabant, Pretparken:

In Brabant vind je een aantal top pretparken of attractieparken. Hieronder kun staan de top 3:

De Efteling in Kaatsheuvel is één van de best bezochtste pretparken van ons land. Het park is lang geleden als sprookjesbos begonnen. Het is tevens het oudste themapark en inmiddels uitgegroeid tot top attractie van Nederland. Het heeft attracties voor alle leeftijden en is dus zeer geschikt als bestemming voor jong en oud. Het thema’s van het park zijn gestoeld op sprookjes.

“Attractiepark DippeDoe daar willen alle kinderen naartoe”. Oftwel DippieDoe in Best is een attractiepark waar je ook met slecht weer plezier kunt hebben. Een gedeelte is namelijk overdekt.

Het Sportiom in ‘s-Hertogenbosch is een sportpark en subtropisch zwemparadijs in één. Het zwemgedeelte is in een Hawaïaans thema gestoken. Daar zijn vele waterattracties, spelonken en een heuse vulkaan die op bepaalde tijden tot uitbarsting komt.

de Efteling in Kaatsheuvel

Nationale Parken:

De drie Nationale Parken van Brabant behoren tot de top 10 Nationale Park bestemming van Nederland. En trekken dus vele dagjesmensen.

Het Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is daarvan het best bezocht. Dit park is ongeveer 3500 hectare groot. En bestaat zoals de naam zelf al zegt voor het grootste gedeelte uit zandverstuivingen. Verder bestaat het park onder andere uit naaldbos en een uitgestrekte beekdalzone.

Nationaal Park De Biesbosch is een groot waterrijk gebied. En het ligt zowel in de provincie Brabant als in Zuid Holland. Het park kent een zoetwatergetijde. Het staat onder andere op de lijst van beschermde natuurgebieden. Ondanks dat is er recreatie mogelijk, maar is er ook een plaats voor agrarisch gebruik.

Nationaal Park de Grote Peel bestaat voor een groot gedeelte uit een afgegraven hoogveengebied. Het is een restant van De Peel. Men denkt dat dat in vroegere tijden een ondoordringbaar gebied moet zijn geweest. Je kunt hier fantastisch wandelen. Er zijn namelijk 3 wandelroutes uitgezet, waaronder 2 zogenoemde knuppelpaden. Het park staat bekend als één van de meest vogelrijke gebieden van West Europa.

Loonse en Drunense duinen in Brabant

Musea:

Noord Brabant kent een enorme diversiteit in aanbod als het musea betreft. Over de hele provincie verdeeld tref je top musea met een eigen unieke expositie:

Het Noord Brabants Museum vind je in ‘s-Hertogenbosch. Dit museum is gevestigd in het voormalige Gouvernementspaleis in het centrum van de stad. Het museum heeft een vaste expositie die onder andere bestaat uit schilderijen, neolitisch aardewerk, Romeins wijnservies en een historische maquette van ‘s-Hertogenbosch.

In Overloon zit het Oorlogsmuseum Overloon. Het is een historisch en educatief museum. Hier kun je van alles vinden over de Tweede Wereldoorlog. Het museum heeft een tijdje Liberty Park geheten, maar heeft nu weer haar oude naam terug. Het museum is de grootse van zijn soort en bestaat eigenlijk uit 2 samengevoegde musea. Dat zijn het Nationaal Oorlogs- en Verzetsmuseum en het Marshallmuseum.

Het Van Abbemuseum bevindt zich in Eindhoven. Dit museum exposeert voor namelijk moderne en hedendaagse kunst. Men exposeert werken op papier, schilderijen en sculpturen. Het museum is vernoemd naar de oprichter Henri van Abbe.

De vlag van Noord Brabant

Dierentuinen:

Safaripark De Beekse Bergen in Hilvarenbeek is een andere top attractie in Brabant. Voor wat betreft oppervlak is dit safaripark het grootste in de Benelux. Het park kenmerkt zich door uitgestrekte open vlaktes waar je een grote diversiteit aan dieren kunt spotten. Als je een keertje wilt overnachten kan dat ook. Ze hebben diverse accomodaties. Klik dan maar eens hier.

In Zoo Veldhoven kun je van alles leren over papegaaien, zebra’s en nog circa 150 andere diersoorten.

Bijzonder en niet alledaagse dieren, die je ook niet zo vaak in andere dierentuinen tegen komt, kun je zien in Bijzonder Dierenpark ZieZoo in Volkel.

Theater:

In diverse grote steden in Brabant zijn er grote theaters. Het Chassé Theater in Breda en het Parktheater zijn zulke theaters. Theaters met wat kleinere zalen zijn er onder andere Theaters Tilburg en Theater de Nieuwe Vorst in ‘s-Hertohenbosch.

Sint Jans Kathedraal in 's-Hertogenbosch

Wat te doen in ‘s-Hertogenbosch:

In ‘s-Hertogenbosch is er veel te beleven en zijn allerlei bezienswaardigheden die je kunt bezoeken. Breng bijvoorbeeld eens een bezoek aan de Sint Janskathedraal. Deze kathedraal is gebouwd tussen 1380 en 1520. Het oudste bakstenen huis van Nederland De Mondriaan kun je bezichtigen. Dit huis stamt al uit begin 13e eeuw! En kijkt uit over de Markt. En natuurlijk moet je tijdens een bezoek aan ‘s-Hertogenbosch een bezoek hebben gebracht aan Zoete Lieve Gerritje. Bekend van het gelijknamige liedje. Ook kun je binnen kijken in het stadhuis. Dat in het oog springende pand aan de Markt is in 1670 gebouwd. Moe van alle cultuur? Pak dan eens een terrasje voor een kop koffie of cappuccino met een overheerlijke Bosche Bol. Of heb je liever wat sterkers ……..

Wat te doen in Tilburg:

Tilburg is een stad waar je heerlijk kunt winkelen. Verder kun je ook het Textielmuseum bezoeken. Niet zo vreemd dat er in Tilburg een Textielmuseum is, want textiel is eeuwen lang dé bron van inkomsten geweest voor de stad. Ieder jaar worden er spraakmakende evenementen in de stad georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld de Tilburgse Kermis. 10 dagen lang een waar speelparadijs. Met als grootste smaakmaker “Roze Maandag. als je meer een liefhebber bent van lekker eten en drinken, ook daar worden evenmenten voor georganiseerd. Zoals HapStap en Tilburg Culinair.

Nationaal park De Biesbosch

Dagje uit Brabant, overige bezienswaardigheden:

Andere dagjes weg om te ondernemen in Brabant zijn er teveel om op te noemen. Stap voor je ontspanning bijvoorbeeld een binnen bij Thermen Goirle, Sauna Oosterhout of Wellness Roosendaal. Voor een aanbieding bij de sauna van jouw keuze klik maar eens hier.

Gratis dagjes uit of voor een smalle beurs zijn er ook te vinden. Sowieso kun je tijdens de carnaval genieten van de optochten. Net als diverse andere evenementen die er door de provincie heen georganiseerd worden. Maar ook de Nationale Parken staan tot je beschikking. Of slenter eens op je gemak door het centrum van een historische stad.

Als je op zoek naar een orginele overnachtingsplek, boek dan eens een overnachting in een Boomhut. In Het Dierenbos in Vinkel kun je je eigen boomhut betrekken.

Als je benieuwd bent naar nog meer leuke tips om dagjes uit in Brabant te ondernemen klik dan maar eens hier.

Hotelovernachtingen:

Als je je dagje uit Brabant wil combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting kun je hier klikken.


Het Laatste Tafeltje