Heerlijk genieten van de zon of rustige dagen middenin de natuur: het zijn de beste manieren om jouw vakantie door te brengen. Veel mensen gaan op reis zonder rekening te houden met de impact van hun vakantie. Denk aan lange vliegreizen of een verblijf in hotels waar personeel voor een minimaal loon werkt. Wil je graag op een duurzame manier op vakantie gaan? Dat kan, want tegenwoordig zijn er steeds meer accommodaties die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Maar hoe herken je deze accommodaties en hoe weet je zeker dat je een duurzame keuze maakt?

Keurmerken:

Een van de makkelijkste manieren om te achterhalen of een hotel of camping duurzaam is, is door op keurmerken te letten. Er zijn inmiddels meerdere keurmerken in het leven geroepen, die allemaal iets zeggen over de duurzaamheid van een accommodatie. Ieder keurmerk heeft ook weer z’n eigen criteria. Zo is het ene keurmerk vooral gericht op het gebruik van groene energie, terwijl het andere label het juist belangrijk vindt dat er aandacht is voor het welzijn van de lokale bevolking. Goede allround keurmerken zijn onder andere Green Key, Green Globe en het EU Ecolabel Toerisme. Op de websites van deze keurmerken kun je zien welke criteria deze bedrijven hanteren om te bepalen of een accommodatie duurzaam is. Zo kun je zelf een weloverwogen keuze maken en vakantie vieren in een accommodatie die eerlijk omgaat met mens en natuur.

Waar kun je op duurzame vakantie?

Er zijn tegenwoordig steeds meer landen en plaatsen waar aandacht is voor duurzaam reizen. In de meeste Europese landen kun je daarom wel een accommodatie vinden met een groen keurmerk. Je hebt dus voldoende keuze: van een hotel in een grote wereldstad tot een kleinschalige accommodatie aan het strand. Wanneer je duurzaam op vakantie wilt, hoef je dus niet in te leveren op de locatie. Je moet alleen wel even zoeken wat de meest groene accommodaties in jouw stad of land van bestemming zijn. Ga hiervoor naar de website van officiële keurmerken of zoek gewoon op hotelsites naar duurzame accommodaties.

 Wat kun je zelf doen?

Het boeken van een duurzame accommodatie is slechts één stap in de richting van een zo groen mogelijke vakantie. Er zijn ook nog andere stappen die je kunt ondernemen om jouw vakantie zo duurzaam mogelijk te maken. Zo is het bijvoorbeeld een goed idee om het vliegtuig links te laten liggen en op vakantie te gaan met de trein. Je kunt de mooiste delen van Europa gewoon bereiken met behulp van de trein en je geniet ook nog eens van een heel ontspannen reis. Een autovakantie is ook minder schadelijk dan een vliegreis, maar je bent pas helemaal goed bezig wanneer je de elektrische auto pakt. Ook thuis kun je al goed beginnen, bijvoorbeeld door over te stappen op groene energie. Overstappen van energie is niet moeilijk en kan voordelig zijn wanneer je de prijzen van verschillende aanbieders vergelijkt.