Als je er even lekker tussenuit wilt gaan, is een stedentrip altijd een goed idee. Er zijn heel wat steden die je eenvoudig met de auto kunt bezoeken. Hieronder zetten we een aantal opties voor je op een rijtje. Daarnaast geven we een aantal tips, zodat je goed voorbereid op vakantie kunt gaan.

België: Brugge of Gent

Twee prachtige steden voor een vakantie dicht bij huis zijn Gent en Brugge. In amper 2 à 3 uurtjes sta je in een wereld vol authentieke gebouwen, Vlaamse frieten en Maria-beeldjes. Een absolute must see in Gent is het schilderij ‘Het Lam Gods’ in de Sint-Baafskathedraal in Gent. Brugge staat ook wel te boek als het ‘Venetië van het Noorden’. Breng vooral een bezoekje aan het chocolademuseum en bierbrouwerij De Halve Maan.

Frankrijk: Parijs

Voor een citytrip met de auto is Parijs uitermate geschikt. De reistijd vanaf Amsterdam is ongeveer 5 uur. Let er wel op dat een parkeerplaats vinden in Parijs een hele opgave kan zijn. Het is verstandig om buiten het centrum te parkeren, maar wel dicht bij een metrostation. Op deze manier bespaar je flink wat kosten en ben je alsnog in een mum van tijd bij de Eiffeltoren, het Louvre en de Sacré-Cœur.

Duitsland: Berlijn

Ook de Duitse stad Berlijn is een aanrader. In deze historische stad vind je, naast overblijfselen van de Berlijnse muur, veel bezienswaardigheden en diverse musea. In 7 uurtjes rijd je (vanuit Amsterdam) het centrum van Berlijn binnen. Houd er wel rekening mee dat alle auto’s die het centrum van de stad binnenrijden verplicht zijn om een groene milieusticker te hebben. Zo’n sticker kost € 10,-. Heb je deze sticker niet? Dan loop je het risico om een boete van € 80,- te krijgen.

Ga goed voorbereid op reis

Een goed begin is het halve werk. Doe dus je research voordat je op reis gaat. Zorg er allereerst voor dat er niks mankeert aan de auto. Controleer de bandenspanning, het bandenprofiel en alle vloeistoffen. Hou ook rekening met andere regels. In Frankrijk, Duitsland, Italië, Portugal en Spanje gelden vaak andere verkeersregels dan in Nederland. Ook moet je in een aantal landen bepaalde veiligheidsaccessoires verplicht in de auto hebben liggen. Bijvoorbeeld een verbanddoos of een alcoholtest. Bekijk tot slot ook of je tol moet betalen en of je een vignet nodig hebt.

Zorg voor een goede autoverzekering

Als je met de auto op vakantie gaat, dan is het belangrijk om na te gaan hoe goed je verzekerd bent in geval van een ongeval of schade. Welke kosten er gedekt zijn, hangt af van het soort autoverzekering die je hebt. Een WA-verzekeringdekt in principe alleen de schade die jij veroorzaakt bij een ander. Een allriskverzekering vergoedt ook de schade aan jouw auto. Het is in ieder geval raadzaam om de groene kaart mee te nemen. Deze kaart dient als internationaal verzekeringsbewijs. Daarnaast kun je op deze kaart terugvinden in welke landen jouw verzekering geldig is. Je kunt vooraf autoverzekeringen vergelijkenom te kijken welke aanbieder het beste bij jouw wensen past, mocht je de autoverzekering willen uitbreiden met een pechhulpverzekering, bijvoorbeeld. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om een aanvullende verzekering met extra buitenlanddekking af te sluiten. Hierdoor ben je ook verzekerd van pechhulpservice, vervangend vervoer en extra verblijfskosten voor het geval een (onvoorziene) reparatie langer duurt.