Wie neem jij mee?


Dublin, de bruisende hoofdstad van Ierland, is een populaire bestemming voor een stedentrip. Dit vanwege zijn rijke geschiedenis, levendige cultuur en prachtige omgeving. Het biedt een mix van geschiedenis, cultuur, natuur en gastvrijheid die het tot een aantrekkelijke bestemming voor een stedentrip maakt. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis, kunst, muziek of gewoon wilt genieten van de sfeer van een levendige stad, het heeft voor elk wat wils. Een stedentrip Dublin moet je doen!

Geschiedenis

De oudheid

De vroegste bewoning van het gebied dat nu Dublin is, dateert uit prehistorische tijden. Het werd later bewoond door de Vikingen, die de stad in de 9e eeuw stichtten en het “Dubh Linn” noemden, wat “zwarte poel” betekent.

De Middeleeuwen

De stad groeide uit tot een belangrijk handelscentrum en werd in 1171 door de Angelsaksische koning Hendrik II van Engeland bezocht. In de middeleeuwen was Dublin een stad met stadsmuren en talrijke kloosters en kerken.

Engelse Overheersing

Tijdens de Tudor-periode kwam het onder Engelse heerschappij, en de stad bleef groeien als administratief centrum. In 1801 werd Ierland officieel verenigd met Groot-Brittannië en werd het de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland.

Onafhankelijheid

Na jaren van politieke strijd en opstanden, verwierf Ierland in 1922 de onafhankelijkheid, met Dublin als hoofdstad van de nieuwe Ierse Vrijstaat (later de Republiek Ierland genoemd). Het werd het politieke, economische en culturele centrum van het land.

Recente Geschiedenis

In de 20e en 21e eeuw heeft Dublin een enorme transformatie ondergaan. De stad groeide uit tot een moderne Europese hoofdstad met een bloeiende economie, een levendige culturele scene en een multiculturele bevolking. Het speelde een belangrijke rol in de Keltische tijger, de periode van snelle economische groei in Ierland.

Haven Dublin
Haven Dublin

Bezienswaardigheden in de stad

Historische charme: Dublin heeft een lange en fascinerende geschiedenis die teruggaat tot de Viking tijden. Je kunt historische architectuur bewonderen in het stadscentrum, zoals Trinity College, Dublin Castle en het prachtige Georgian Quarter met zijn elegante herenhuizen.

Literaire erfenis: Dublin staat bekend als een stad van literaire grootheden, waaronder James Joyce, W.B. Yeats en Samuel Beckett. Je kunt een bezoek brengen aan het Dublin Writers Museum en wandelen door de straten die vaak worden genoemd in de werken van deze beroemde schrijvers.

Bruisende pubs en muziek: Dublin staat bekend om zijn levendige pubcultuur, met gezellige pubs waar je kunt genieten van traditionele Ierse muziek en een glas Guinness. Temple Bar is een bekende wijk voor het nachtleven.

Groene parken: Dublin heeft verschillende prachtige parken en groene ruimtes, waaronder het beroemde Phoenix Park, waar je kunt genieten van wandelingen, picknicks en zelfs wilde herten kunt spotten.

Kunst en cultuur: Bezoek het Irish Museum of Modern Art (IMMA) en de National Gallery of Ireland om van kunst te genieten. Het Dublin Castle en het Kilmainham Gaol Museum bieden ook inzicht in de geschiedenis en cultuur van Ierland.

Wandeltochten: Maak een wandeling langs de rivier de Liffey en geniet van de prachtige bruggen en de architectuur aan beide zijden van de rivier. Eer zijn wandeltochten, die je laten kennismaken met de geschiedenis en bezienswaardigheden van de stad.

Wat te zien rondom Dublin

Glendalough: Deze oude kloosternederzetting, gelegen in de Wicklow Mountains, biedt prachtige natuurlijke schoonheid en historische overblijfselen. Waaronder oude kerkruïnes en een serene meer. Het is ideaal om te wandelen en te genieten van de natuur.

Glendalough

Howth: Deze pittoreske kustplaats ligt op korte afstand van Dublin. Het staat bekend om zijn prachtige wandelpaden langs de kliffen, heerlijke visrestaurants en de Howth Head met een panoramisch uitzicht op de zee.

Malahide Castle: Bezoek dit prachtige kasteel en zijn aangelegde tuinen in de stad Malahide. Vlakbij Dublin. Het kasteel dateert uit de 12e eeuw en biedt inzicht in de geschiedenis van Ierland.

Newgrange: Dit prehistorische monument, is een van ’s werelds meest opmerkelijke archeologische vindplaatsen. Het is ongeveer een uur rijden van Dublin en de oude grafkamer is een indrukwekkende bezienswaardigheid.

Kilkenny: Deze charmante middeleeuwse stad ligt op ongeveer anderhalf uur rijden van Dublin. Het heeft een prachtig kasteel, smalle geplaveide straatjes, ambachtelijke winkels en gezellige pubs.

Wicklow Mountains National Park: Als je van wandelen en natuurschoon houdt, biedt het Park talloze wandelroutes en prachtige landschappen. Je kunt de Sally Gap en Glencree bezoeken voor adembenemende uitzichten.

Dublin Bay: Maak een rit langs de kust van Dublin Bay. Stop in pittoreske kustplaatsen zoals Dun Laoghaire, Sandycove en Dalkey. Deze gebieden bieden prachtige uitzichten op de zee en zijn ideaal voor een ontspannen dagtocht.

Winkelen en culinair Dublin

Dublin biedt talloze mogelijkheden voor winkelen en culinair genot. Hier zijn enkele suggesties voor zowel winkel- als eetervaringen in de stad:

Winkelen in Dublin:

Grafton Street: Deze levendige winkelstraat is de belangrijkste winkelbestemming. Je vindt hier een mix van internationale merken, warenhuizen, boetieks en souvenirwinkels.

Henry Street: Een andere populaire winkelstraat is gelegen in het noordelijke deel van de stad. Hier vind je een breed scala aan winkels, waaronder de iconische Arnotts warenhuisketen.

Powerscourt Centre: Dit prachtig gerestaureerde herenhuis herbergt boetieks met unieke kleding, sieraden en cadeauwinkels. Het is een geweldige plek voor winkelen in een sfeervolle omgeving.

Temple Bar Market: Als je op zoek bent naar ambachtelijke en lokale producten, breng dan een bezoek aan de Temple Bar Market, die elke zaterdag plaatsvindt. Hier vind je alles van vers voedsel tot handgemaakte kunst en ambachten.

Culinair genieten in Dublin:

Traditionele Ierse pubs: Dublin staat bekend om zijn pubs, waar je kunt genieten van traditionele Ierse gerechten zoals Irish stew, fish and chips, en shepherd’s pie, vaak geserveerd met een pint Guinness. Populaire pubs zijn onder andere The Brazen Head (de oudste pub van Ierland) en The Temple Bar.

Kilmainham Gaol Restaurant: Gelegen in de buurt van het historische Kilmainham Gaol, biedt dit restaurant moderne Ierse gerechten met een focus op lokale ingrediënten.

The Woollen Mills: Dit restaurant in het hart van Dublin serveert heerlijke Ierse gerechten met een eigentijdse twist. Probeer hun traditionele Irish breakfast of een stevige stoofpot.

Brother Hubbard: Voor brunchliefhebbers is Brother Hubbard een populaire keuze. Ze staan bekend om hun heerlijke koffie en innovatieve brunchgerechten.

Seafood in Howth: Als je van vis houdt, bezoek dan een van de vele visrestaurants in de kustplaats Howth. Vers gevangen vis en schaaldieren zijn hier een specialiteit.

Food Markets: Dublin heeft verschillende voedselmarkten waar je kunt genieten van gerechten uit de hele wereld. De Temple Bar Food Market biedt een scala aan internationale gerechten en delicatessen.

Dublin heeft voor elke smaak en elk budget iets te bieden, van traditionele Ierse maaltijden in gezellige pubs tot internationale keukens en ambachtelijke lekkernijen op lokale markten. Vergeet niet te genieten van een stevige maaltijd en een drankje in een van de vele gastvrije eetgelegenheden die de stad te bieden heeft.

Pub Dublin
Pub Dublin

Stedenreizen en accommodaties

Boek je Stedentrip Dublin of accommodaties via Dagjeuitpagina. Tevens bieden wij goedkope tickets aan voor meerere bezienswaardigheden. Makkelijk te kopen als je in Dublin bent. Je heb ze binnen een minuut in je email. Dus kopen wanneer het jou uitkomt. Geen extra kosten!










Droomvakantie Toscane 336x280


Booking.com