Boeken en kortingskaarten!


Een stedentrip naar Athene is een geweldige keuze! Athene is de hoofdstad van Griekenland en een stad met een rijke geschiedenis en cultuur.

De geschiedenis van Griekenland strekt zich uit over een periode van duizenden jaren, vanaf de vroegste beschavingen tot het moderne Griekenland dat we vandaag kennen.

Stedentrip Athene

De makkelijkste en wellicht de snelste manier om Athene te verkennen is met de overbekende Hop on Hop off bus Athene. Deze bus brengt je in ongeveer 1,5 uur langs de belangrijkste bezienswaardigheden van Athene. Ook is het mogelijk om tijdens de tocht bij iedere halte in- of uit te stappen. Je ticket is 2 dagen geldig en iedere 25 minuten vertrekt er weer een nieuwe. Je hoeft dus nooit lang te wachten. En dat is nog niet alles. Je ticket is tevens inclusief een bruschetta in Athenestijl en een fles mineraalwater zodat je even kunt opladen voordat je verdergaat met sightseeën op welke lijn je ook kiest: Athene, Piraeus of Strand – of een combinatie van alle 3!

Hop on hop off

Hoogtepunten en tip voor een stedentrip Athene

Akropolis:

Begin je bezoek aan Athene met een bezoek aan de Akropolis, een iconische archeologische vindplaats en het symbool van de stad. Hier vind je het Parthenon, de Erechtheion en andere oude tempels. Het uitzicht vanaf de Akropolis over de stad is adembenemend. Skip the line kaarten zijn ideaal, want het is alle dagen druk met toeristen en vooral groepen.

Je kan ook een combi-kaart kopen, die toegang geeft tot Akropolis en archeologische plaatsen

Plaka:

Maak een wandeling door de sfeervolle wijk Plaka, gelegen aan de voet van de Akropolis. Deze historische wijk heeft smalle geplaveide straatjes, traditionele huizen, gezellige tavernes, winkels en boetiekjes. Het is een geweldige plek om souvenirs te kopen en te genieten van Griekse gerechten.

Nationaal Archeologisch Museum:

Breng een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum, een van de belangrijkste archeologische musea ter wereld. Hier vind je een uitgebreide collectie van Griekse antiquiteiten, waaronder beeldhouwwerken, aardewerk, sieraden en fresco’s.

Agora van Athene:

Verken de Agora van Athene, het oude marktplein en het politieke centrum van de stad in de oudheid. Hier vind je de ruïnes van oude gebouwen, waaronder de Tempel van Hephaestus, de best bewaarde Dorische tempel in Griekenland. Wij bieden ook skip the line kaarten aan.

Museum van de Akropolis:

Bezoek het Museum van de Akropolis, een modern museum dat is gewijd aan de archeologische vondsten van de Akropolis. Hier kun je artefacten bewonderen die zijn gevonden op de heuvel en meer te weten komen over de geschiedenis en betekenis ervan.

Museum van de Akropolis

Byzantijns en Christelijk Museum

Als je geïnteresseerd bent in de Byzantijnse kunst en geschiedenis, breng dan een bezoek aan het Byzantijns en Christelijk Museum. Het museum herbergt een uitgebreide collectie van religieuze kunstwerken, iconen, fresco’s en manuscripten.

Monastiraki:

Ga naar Monastiraki, een levendige wijk in Athene met een beroemde vlooienmarkt. Hier kun je antiek, kleding, sieraden, specerijen en nog veel meer vinden. Vergeet niet te onderhandelen over de prijzen! Deze wijk is makkelijk te bereiken met de metro en is ook in buurt van de Ancient Greek Agora.

Lycabettus-heuvel:

Beklim de Lycabettus-heuvel voor een panoramisch uitzicht over Athene. Je kunt te voet naar de top gaan of de kabelbaan nemen. Het is een geweldige plek om de zonsondergang te bekijken en foto’s te maken van de stad.

GRIEKSE KEUKEN

Proef de heerlijke Griekse keuken tijdens je verblijf in Athene. Geniet van gerechten zoals souvlaki, moussaka, feta, tzatziki en verse olijven. Bezoek ook een lokale taverna om de plaatselijke gerechten en drankjes (vergeet de ouzo niet) te proberen. Geniet echt van de Griekse gastvrijheid!

Grieks eten

Winkelen in Athene

Athene, de hoofdstad van Griekenland, biedt een breed scala aan mogelijkheden voor winkelen. Of je nu op zoek bent naar modieuze kleding, traditionele ambachten, lokale lekkernijen of antiek, Athene heeft voor elk wat wils. Hier zijn enkele van de populaire winkelgebieden in de stad:

Ermou Straat: Ermou is een van de belangrijkste winkelstraten in Athene. Het is een autovrije straat die zich uitstrekt van het Syntagmaplein tot aan Monastiraki. Hier vind je talloze bekende winkelketens, boetieks, schoenenwinkels en juweliers.

Kolonaki: Kolonaki is een chique en trendy wijk in Athene, bekend om zijn luxe boetieks, designwinkels en high-end modemerken. De meeste winkels bevinden zich rondom de Kolonaki-plein en de straten Voukourestiou, Skoufa en Patriarchou Ioakeim.

Plaka: Plaka is de oudste wijk van Athene en staat bekend om zijn pittoreske straatjes, traditionele Griekse tavernes en souvenirwinkels. Hier kun je handgemaakte ambachten, sieraden, keramiek, olijfolie en andere lokale producten vinden.

Monastiraki: Monastiraki is een bruisend gebied in het hart van Athene, vlak bij de oude ruïnes. De Monastiraki-vlooienmarkt is een populaire attractie, waar je kunt zoeken naar antiek, vintage kleding, boeken, kunst en curiosa. Ook zijn er veel winkels die kleding, schoenen, tassen en accessoires verkopen.

Attica: Attica is een bekend warenhuis in het centrum van Athene, gelegen aan de Panepistimiou-straat. Het heeft meerdere verdiepingen met een uitgebreide selectie aan kleding, cosmetica, elektronica en huishoudelijke artikelen.

Voukourestiou Straat: Deze straat ligt in de buurt van het Kolonaki-plein en is een bestemming voor luxe winkelen. Je vindt hier bekende modemerken, juwelierszaken en exclusieve boetieks.

Glyfada: Als je geïnteresseerd bent in winkelen bij de zee, is Glyfada een goede optie. Deze kustwijk heeft een levendige winkelstraat, de Glyfada-winkelstraat, waar je een mix van internationale merken, boetieks, schoenenwinkels en juweliers kunt vinden.

Dit zijn slechts enkele van de vele winkelmogelijkheden in Athene. Vergeet niet om de lokale markten, zoals de Varvakios-markt voor verse producten en de vismarkt in Piraeus, te verkennen voor een authentieke Griekse winkelervaring.

Hotels en accommodaties in Athene

Net als alle andere steden heeft Athene vele hotels. Er is altijd wel een bij die bij jou past. Natuurlijk zijn er hotels dichtbij de binnenstad, maar daar betaal je ook voor. Je kan ook iets buiten het centrum een hotel kiezen, want het openbaar vervoer is goed en dan ben je ook zo bij de bezienswaardigheden.

Natuurlijk kan jezelf je hotel boeken en je eigen vlucht. Veel makkelijker is dat je bijvoorbeeld een 8 daagse vliegreis naar Athene boekt. Dan zit de vlucht en de overnachting erbij in. Je kan zelf nog bijzonderheden aangeven. Kijk snel over een leuke vliegreis naar Athene voor jou bij is.

Openbaar vervoer Athene

Het openbaar vervoer in Athene is relatief goedkoop. Wij kochten een 24 uur ticket voor de bus en metro voor iets meer dan 4 Euro per persoon. Dit is wordt bij de ticket automaten duidelijk aangegeven. Je kan de tickets cash betalen bij de automaat of met een bankpas. In verscheidene talen wordt dit aangegeven.

Geschiedenis van Athene

Vroege geschiedenis

Athene werd naar verluidt gesticht door Cecrops, een mythische figuur, rond 3000 voor Christus. In de Myceense periode (1600-1100 v.Chr.) was Athene al een belangrijke nederzetting. In de 6e eeuw v.Chr. werd Athene geregeerd door tirannen, maar in 508 v.Chr. werd de eerste democratie ingesteld onder leiding van Cleisthenes.

Oud Griekenland

Gouden Eeuw

De 5e eeuw v.Chr. wordt beschouwd als de Gouden Eeuw van Athene. Onder het leiderschap van Pericles bloeide de stad op politiek, cultureel en intellectueel gebied. Beroemde gebouwen, zoals het Parthenon op de Akropolis, werden gebouwd tijdens deze periode. Atheense filosofen, waaronder Socrates, Plato en Aristoteles, legden de basis voor westerse filosofie.

Peloponnesische Oorlog

De Gouden Eeuw van Athene eindigde met de Peloponnesische Oorlog (431-404 v.Chr.), een conflict tussen Athene en Sparta, de leider van de Peloponnesische Liga. Ondanks enkele vroege successen werd Athene uiteindelijk verslagen en verloor zijn macht.

Hellenistische periode

Na de Macedonische verovering van Griekenland in de 4e eeuw v.Chr., kwam Athene onder het bewind van Alexander de Grote en later zijn opvolgers in de Hellenistische periode. Ondanks politieke veranderingen bleef Athene een belangrijk centrum van cultuur en leerde ze invloeden uit het oosten.

Romeinse overheersing

In 146 v.Chr. werd Griekenland veroverd door de Romeinen, en Athene verloor zijn politieke onafhankelijkheid. Desondanks bleef de stad een intellectueel en cultureel centrum en werd het een belangrijke halte op de handelsroute tussen oost en west.

Byzantijnse periode

Na de val van het West-Romeinse Rijk in de 5e eeuw werd Athene deel van het Byzantijnse Rijk. De stad bleef belangrijk, maar werd herhaaldelijk geplunderd door barbaarse invallers, zoals de Goten en de Slaven.

Ottomaanse overheersing

In 1458 werd Athene veroverd door het Ottomaanse Rijk en bleef onder Ottomaanse heerschappij tot de 19e eeuw. Tijdens deze periode werden veel klassieke gebouwen en monumenten beschadigd of verwoest.

Onafhankelijkheid en moderne tijd: In 1834 werd Athene de hoofdstad van het onafhankelijke Griekenland na de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821-1830)

Rondreis Griekenland met bezoek Athene

Natuurlijk kan je ook zelf naar Griekenland reizen. Je hebt wel wat tijd nodig om er te komen. Heb je tijd dan zijn er fantastische routes om naar Griekenland te reizen. Wel of niet in combinatie met een Ferry. Je kan vanuit verschillende plaatsen in Italië met een ferry naar Albanië en Griekenland reizen.

Ga je met een caravan of camper dan is er zelfs een optie om in de caravan of camper te slapen op de ferry. Dit heet camping on board en is goed geregeld. Je hoeft dan geen hut te reserveren. Op het dek zijn toiletten en douches. Niet super luxe maar schoon. Let op, mocht je dit willen doen, reserveer op tijd ook in het voorseizoen zijn deze plaatsen snel vol geboekt.

Ferry Ancona-Patras

Voor tips en misschien om leuke ideeën op te doen, kan je op deze link klikken. Hier is een verslag van een camperreis van Nederland, naar Ancona, met de Ferry naar Patras (Griekenland), om vervolgens rond te rijden. Een bezoek aan Athene en vervolgens via Albanië, Montenegro, Kroatië, Oostenrijk en Duitsland weer terug gereden naar Nederland.

Mogelijk niet de jouw reis of de mooiste reis omdat er maar beperkte tijd was en geen retour ferry naar Italië. In verband met het slechte weer en overstromingen in het voorjaar van 2023 hadden wij veel last van files in Italië. Daarom ook niet later geprobeerd of er nog ruimte was op een ferry. Dus rijden vanuit Griekenland weer naar huis. Prachtige routes gereden, prachtige campings ontdekt en genoten van de gastvrijheid in deze landen.

Campingplaats aan zee










Droomvakantie Toscane 336x280


Booking.com