Op het Waddeneiland Terschelling, in het noorden van Nederland, staat de vuurtoren de Brandaris. Bezoekers kunnen deze vuurtoren vanuit voor een adembenemend uitzicht over de Noordzee en de omringende eilanden. Niet zoals de meeste andere vuurtorens, staat de Brandaris in de het dorp West-Terschelling, in plaats van bijna op het strand of op een stil uiteinde van het eiland.

Vliegende ganzen over Terschelling

Het is de oudste, 1594 gesticht, nog werkende vuurtoren. Eerder stond erop dezelfde plek de Sint Brandariuskerk, waarvan de kerktoren een baken was voor de scheepvaart. Vooral als men onderweg was van Terschelling naar Vlieland of tussendoor voer of als men van Terschelling naar de Amsterdam ging.

Het kan zijn dat je lekker aan het dineren bent of s’avonds, op je balkon van je appartement of in de tuin van je vakantie woning zit en dan zie je het licht over het eiland schijnen. Het is erg rustgevend en indrukwekkend. Zoals je mag verwachten van een eiland vol natuur en dieren is er rekening met het licht gehouden van de Brandaris, zodat de vogels er niet tegenaan vliegen.

Zoals gezegd is de Brandaris de blikvanger als je van de boot stapt en het prachtige eiland Terschelling betreed. Een eiland vol natuur, bezienswaardigheden, met leuke activiteiten en rust. Dus Terschelling vakantie is top. Boek jouw appartement, vakantiewoning, chalet of hotel hier!

Oeral festival Terschelling

Dit festival is bekend binnen Nederland en er buiten. Het is een tiendaagse cultureel festival bevat theater en dans, beeldende kunst en muzikale optredens. Sinds de oprichting in 1982 is het festival uitgegroeid tot één van de belangrijkste live-evenementen van het jaar. Meer dan 100.000 mensen bezoeken elk jaar het festival, waardoor het eiland het culturele hart van het land wordt.

Zoals gezegd maar liefst 100.000 mensen gemiddeld bezoeken dit geweldig festival die ondanks deze aantallen gemoedelijk en gezellig is. Waarom? Omdat de optreden overal plaatsvinden: in de straten, stranden, bossen, boot… je kan het niet bedenken. Handig is om een fiets te huren, zodat je van de ene naar de andere voorstelling kan. Denk eraan dat je tevoren kaarten moet kopen en op tijd een accommodatie op Terschelling moet reserveren.

Haven van Terschelling

Je komt aan in de passanten haven en van de boot loop je zo het dorpje West-Terschelling in … en je hebt direct zicht op de Brandaris. Een geweldige binnenkomst op een van de mooiste eilanden van Nederland.

Maar je hebt ook nog de oud haven, ook bij West-Terschelling. Altijd leuk om even langs te wandelen, op een muurtje je ijsje te eten… en het geklots van het water tegen de kade en boten te horen. Het geluid van de vlaggenmasten, de stemmen en gekrijs van de meeuwen. Je hebt ook leuke restaurantjes met een terras in de buurt.

De Haven van West-Terschelling: aankomst van de boot
De Haven van West-Terschelling: aankomst van de boot

De Terschellinger haven is tevens de enige natuurlijke baai van Nederland en is eeuwen lang de thuishaven van de Terschellinger vissersvloot. Op dit moment omvat dit een klein aantal vissersschepen welke voornamelijk op garnalen vissen.. Er zijn veel eilander mannen nog steeds werkzaam in de zeevaart. Er is dan ook niet voor niets een hogere Zeevaartschool gevestigd in West-Terschelling. Deze school heet Willem Barentz, vernoemd naar de wereldberoemde ontdekkingsreiziger Willem Barentsz, die zijn roots op het eiland heeft liggen.

De Stranden van Terschelling

Terschelling vakantie is top voor iedereen! Weet je dat Terschelling de breedste stranden van de wereld heeft?

Een daarvan is het strand bij Midsland. Als je daar tussen de duinen het strand op loopt, zie je de Drenkelingenhuisjes en moet je echt enkele minuten lopen over het strand om bij de zee te komen. Wat als voordeel heeft dat je ongestoord en rustig kunt genieten van de zon en de zee.

Houten Drenkenlingenhuisje op Terschelling.

Aan de Oostkant van het eiland, nabij Oosterend, heb je mooi natuurgebied: De Boschplaat. Dit is het grootste natuurreservaat van Nederland. Hier kan je heerlijk wandelen over het strand. En wel opletten want je ziet met regelmaat zeehonden.

Het Groene strand heeft echt het mooiste uitzicht en ligt aan de Waddenzee kant bij West -Terschelling, En is bekend om het wad strand met drooggevallen scheppen en is een pracht plek voor site-surfers.

West aan Zee ligt dichtbij het West-Terschelling en je kan er heerlijk wandelen. Maar kite-surfen, wind-surfen en lekker vliegeren is er top om te doen. Sinds kort kan je ook strandzeilen of ook wel Blokart genoemd. En dit is echt leuk voor jong en oud.


Prachtig uitzicht op de zee tussen de duinen door .
Prachtig uitzicht op de zee tussen de duinen door .

Bezienswaardigheden op Terschelling

Natuurlijk is er veel te zien en te doen op het eiland: de Drenkelingenhuisjes, de Bunkers van de tweede wereld oorlog, het wrakken-museum, een kook-workshop koken, een zeehonden boottocht boeken, surflessen of strandzeil-lessen nemen, bezoek de getijden-wijzer ook voor de kids en je kan niet naar huis met 1 van de meerdere heerlijk Terschellingse dranken. Van lekker likeuren, cranberry wijn of een eigentijds biertje. Je bepaalt je snelheid, wat je doet of niet doet op dit geweldige eiland. Je bent zo ergens anders en zo dichtbij huis. Daarom zijn zoveel mensen verliefd op de Waddeneilanden en vooral Terschelling.

Cranberry drankje op Terschelling  is heerlijk
Cranberry drankje op Terschelling is heerlijk

Vakantie accommodaties op Terschelling

Zoals gezegd is Terschelling een geweldig eiland en heeft dan ook voor iedereen een accommodatie, die past bij jou smaak. Wil je dichtbij de winkels en restaurants of juist wat verder weg in de duinen of in een chalet en misschien is jouw keuze een hotel. En er zijn vaak leuke arrangementen: een aantal dagen naar Terschelling met diner en fietsen verhuur.

Prachtige  vakantie accommodatie op Terschelling
Prachtige vakantie accommodatie op Terschelling

\

Terschelling vakantie is top. Dus kijk snel en maak jouw keuze en boek jouw weekend of weekje Terschelling!