Vanaf Karsruhe tot Basel ligt het Zwarte Woud in het Zuiden van Duitsland. Dit gebied is geschikt voor jong en oud en voor in de zomer en in de winter. Heerlijk met de kinderen of met of zonder hond. Het is een prachtige gebied. Dus gewoon doen: Op vakantie in het Zwarte Woud in Duitsland.

De ontelbare wandelpaden, de mooie bossen, de wijngaarden en prachtige valleien, maken het Zwarte Woud tot een van mooiste vakantie gebieden in Duitsland. Voor een actieve vakantie of lekker weinig doen en genieten van de natuur en gezellige steden en dorpjes. De donkere wouden zijn inspiratie geweest voor de Sprookjes van de Gebroeders Grimm.

Het Zwarte Woud is een dichtbebost gebied en het grootste én oudste middelgebergte van Duitsland. Een deel ervan is sinds 2014 benoemd tot Nationaal Park. De watervallen en de prachtige wandelpaden, de prachtige en gezellige dorpen maken het een romantische omgeving en een omgeving die je eens ontdekt moet hebben.

Vele wandelroutes in Zwarte Woud
Vele wandelroutes in Zwarte Woud

Eten en drinken

Natuurlijk denk je aan de heerlijke plaatselijke biertjes in Duitsland, maar ook in het Zwarte Woud kan je daarvan genieten. Je kan zelfs de bierproeven bij enkele bierbrouwers. En vergeet natuurlijke de Schwarzwalder Kirschtorte niet! Een combinatie van kersen, chocolade, kirsch en slagroom.. heerlijk. Lekker vers brood met Schinken is ook zeer bekend.


Schwarzwalder Kirsch Torte
Schwarzwalder Kirsch Torte

Ook een typisch gerecht is de Badischer Wurstsalat: De basis bestaat uit reepjes Fleisch- en Schwarzwurst en Emmentaler Allgäuer Bergkäse. Daarbij komt Höri-Bülle (rode ui geteeld bij de Bodensee), augurk, mosterd, azijn, zout, peper en olie. Een bijzondere, maar hele lekkere salade. En ook een aanrader is de Schwarzwälder Hotdog: Een heerlijk gegrilde Duitse worst met Schwarzwälder Schinken, gebakken uitjes, mosterd, radijs en augurk.

Vakantie accommodaties zijn er genoeg!

Sfeervolle hotels en comfortabele appartementen zijn er genoeg. Wij bieden voor iedereen wat wils aan. Dus kijk wat bij jou past en vertrek vanuit jouw hotel en appartement voor jouw vakantie in het Zwarte Woud. We hebben vakantiewoningen en chalets, die natuurlijk in de zomer en winter geschikt zijn om te verblijven. Ook hebben we leuke plekken op campings. En allerlei soorten en maten hotels. Kijk snel hier en boek jouw weekend of week Vakantie in het Zwarte Woud in Duitsland .

Camping met zwembad in het Zwarte Woud
Camping met zwembad in het Zwarte Woud

Leuke bezienswaardigheden!

Schwarzwalderhochtstrasse

Als je een auto hebt en je rijdt over deze oude route van Baden-Baden naar Bühlerhöhe. Op de top heb je prachtig vergezicht over de Rijnvlakte en is kans, bij helder weer, dat je de Vogezen kunt zien. Nabij de hoogste berg in het noorden van het gebied, de Hornisgrinde, voert de weg langs de Mummelsee, een keteldal uit de laatste ijstijd. In het Naturschutzzentrum in Ruhestein kan je terecht voor allerhande informatie over de regio. Daarna vervolgt de Schwarzwaldhochstraße haar weg over de Schliffkopf en Kniebis, langs Zuflucht en de Alexanderschanze tot het eindpunt in Freudenstadt.

Triberger watervallen

Deze 7 watervallen monden uit in de Donau. Het zijn de hoogste watervallen van Duitsland en in Triberg loop je via een bruggetjes en een slingerpad naar boven. De watervallen zijn s’nachts romantisch verlicht!

Nabij de hoogste berg in het noorden van het gebied, de Hornisgrinde, voert de weg langs de Mummelsee, een keteldal uit de laatste ijstijd. In het Naturschutzzentrum in Ruhestein kan je terecht voor allerhande informatie over de regio. Daarna vervolgt de Schwarzwaldhochstraße haar weg over de Schliffkopf en Kniebis, langs Zuflucht en de Alexanderschanze tot het eindpunt in Freudenstadt.

Het Baumwipfelpad Scharzwald

Dat is een toren op de Sommerberg in Bad Wildbad. Als je boven in de toren bent geklommen, heb je een prachtig uitzicht over het woud. Vanaf een platform op 25 meter hoogte kan je via een 55 meter lange glijbaan, naar beneden glijden.

Natuur Zwarte Woud
Triberger watervallen

Wildline hangbrug

Vlakbij het boomtop pad kan je ook over de Wildline hangbrug  lopen: deze 380 meter hoge over de Enz-Vallei is maar liefst 380 meter lang en 60 meter hoog! Een geweldig ervaring om tussen de boomtoppen te lopen.

Mooiste plekjes Schwarzwald
Boomtoppenpad

Titisee

De op 850 meter hoogte gelegen Titisee is een populaire vakantiebestemming. Veel toeristen komen hier om te ontspannen in het kuuroord aan de noordelijke oevers van het meer. Je kan er heerlijk wandelen rond het meer of natuurlijk met een bootje het water op. Dat kan met een roeiboot of een elektrische boot. Altijd leuk

Europa-Park

Het grootste attractiepark van Duitsland zorgt voor een dagje plezier voor jong en oud. Reis op ludieke wijze in één dag door alle landen van Europa. De achtbanen, shows en evenementen staan allemaal in het teken van Europese bestemmingen. 

Actieve vakanties tijdens de vakantie in het Zwarte Woud

In het Zwarte Woud is er een goede toeristische infrastructuur (vakantiehuisjes, campings en hotels) en er wordt een groot aantal activiteiten aangeboden. Je kunt er heerlijk actief buiten zijn: fietsen, hiken, kanoën en zelfs steptochten maken. Ook in de winter is het er goed toeven; er zijn maar liefst 150 skipistes in ruim 20 wintersportoorden. Onze aanrader is het skioord van Triberg. Ook zijn er vele pistes voor langlaufers. 

Wie volop wil genieten van de natuur in het Zwarte Woud, die kan beter niet de zomer vakantiemaanden gaan . Ga in het voor of na-seizoen.zodat je volop kan wandelen en fietsen in de mooie bossen.

Burchten in het Zwarte woud

De vele kastelen en burchten in en rond het Schwarzwald vormen een ideale afwisseling bij slecht weer. Burg Hohenzollern is wat ons betreft de mooiste! Neem zeker ook een kijkje van binnen, want ook een groot deel van het interieur en veel kunststukken zijn bewaard gebleven. Bezoek ook eens een kasteelruïne. Met veel fantasie bedenk je hoe het kasteel er uitzag toen het nog intact was. Een heel leuke ruïne vinden wij  Hohengeroldseck in Seelbach. Vanaf de ruïne heb je een prachtig uitzicht over het heuvellandschap en met kinderen is het leuk om het themapad te lopen, waar ze meer leren over het ridderleven.