U hoeft niet te skiën om te genieten van de winter in Oostenrijk – Probeer deze verschillende dingen om te doen. Als het gaat om wat er in de winter in Oostenrijk te doen is, hoef je niet alleen te skiën. Ondanks dat het de grootste en grootste sport van het land is, zijn er tal van andere activiteiten voor sightseeing en adrenaline-actie.

Wanneer de frisgroene alpenweiden en de wandelpaden van de bergtoppen van de Alpen met sneeuw bedekt zijn, wordt de winter in Oostenrijk een heel ander landschap om op te spelen. Meer dan 15 regio’s in Oostenrijk hebben milieuvriendelijke activiteiten opgezet die bezoekers dichter bij de natuur brengen, wat bewijst dat Oostenrijkse skigebieden en de omliggende gebieden veel meer te bieden hebben, en dat wintervakanties in Oostenrijk niet beperkt hoeven te blijven tot traditionele skidagen .

Winters Oostenrijk
Winters Oostenrijk

Avontuurlijk Oostenrijk

Hoewel de plaatsen om te bezoeken in Oostenrijk in de winter talrijk zijn, staat Tirol bovenaan de lijst als de avontuurlijke speeltuin voor dit seizoen. De regio Kitzbulher Alpen is er een van en is een geweldige plek om te beginnen. Tirol is ongetwijfeld synoniem met skiën, maar wat velen zich niet realiseren is de reikwijdte van andere activiteiten die u tijdens uw verblijf hier kunt ondernemen. Of je nu een wandelaar bent, een adrenaline liefhebber in de buitenlucht of een ontdekkingsreiziger in een kleine stad, je zult je hier zeker niet vervelen. Als het Oostenrijks winterseizoen begint, betekent dat je de uitgestrekte alpine arena onder de knie moet krijgen via tal van alternatieve activiteiten. En zelfs als je besluit dit seizoen ambitieus in Oostenrijk te skiën, kom je misschien in de verleiding om op een van die dagen anders de poeder in te gaan.

Winterweer.. welke tijd?

De maar al te belangrijke vragen over wanneer je Oostenrijk in dit seizoen moet bezoeken, draaien om temperatuur en sneeuwval. In welke maanden sneeuwt het in Oostenrijk? Wanneer is de beste tijd voor een wintervakantie in Oostenrijk? Hoe koud wordt het in de Alpen? De koudste maand in Oostenrijk is januari, aangezien de temperaturen vanaf februari doorgaans langzaam beginnen te stijgen. Temperaturen kunnen snel in de min graden komen, en zelfs tot -20 of meer. Het weer in Oostenrijk verschilt echter naarmate u door het land en de gevarieerde landschappen reist. In de dalgebieden zoals Tirol kan de sneeuwval al in november beginnen en tot maart duren, waar je vaak zult horen dat mensen genieten van de laatste lentesneeuw terwijl de dalbeddingen eronder groen worden. De Oostenrijkse accommodaties en hotels zijn aangepast aan de temperatuurschommelingen.

Oostenrijk
Oostenrijk

Fatbiken is geweldig

Een fatbike is een speciaal ontworpen winterfiets met extra grote banden tot tien centimeter breed, waarmee adrenaline junkies toegang krijgen tot enkele van de 400 km aan fietspaden van de Kitzbüheler Alpen. Ik proefde de Fatbike-monstermachine in Kirchberg, sneed door verse sneeuw, gleed bergafwaarts in de alpenbossen en worstelde met multi-hellende en curling-tracks die me recht in het hart van de wildernis belandden en weg van de hellingen.

Avontuurlijk Flatbike in Oostenrijk
Avontuurlijk Flatbike in Oostenrijk

Rodelen is voor iedereen

Veel Oostenrijkers zullen bevestigen dat rodelen net zo goed deel uitmaakt van hun winterse escapades en in hun bloed zit als skiën. Een van de typische winteractiviteiten in Oostenrijk, iedereen heeft het geprobeerd en kent het, want elk winterseizoen is niet compleet zonder deze must-do, zeer geliefde traditie. Een van DE beste dingen om te doen in Oostenrijk, je zult kinderen vanaf vijf jaar oud op de houten sledestoelen zien springen, klaar om in een snelle spiraal de berg af te suizen. Als adrenalinejunkie moet ik toegeven dat ik het zowel opwindend als soms volkomen beangstigend vond.

Het duurt een tijdje om te leren hoe je je slee onder controle moet houden, vooral rond de zeer precaire bergbaanranden. Wees voorbereid op een val en dat je voeten op de proef worden gesteld als je enige vorm van breken. Ik proefde deze hartverscheurende activiteit ’s avonds in Gaisberg, waar de vergelende lichten ons over de 3,5 km lange baan leidden en halverwege stopten voor het diner in een traditionele Oostenrijkse berghut, Gasthof Obergalsberg. Deze traditionele Oostenrijkse manier om van een berg af te komen vergeet je nooit meer.

Rodeln in Oostenrijk
Rodeln in Oostenrijk

Met de romantische paardenkoets

De langzame en romantische stilte van een paardenkoets neemt je mee op een reis langs de kleuren van St.Johann’s muurschilderingen en de traditionele Oostenrijkse architectonische kenmerken die door de laag verse dagelijkse sneeuw prikken. Dit is zeker een ontspannende manier om een ​​stukje Tirol te zien, weggestopt onder een deken terwijl je door het schilderachtige stadje en de omliggende vallei klautert – slechts een van de vele plekken in Oostenrijk die een show van dromerige winterse taferelen opleveren.

Voordat je weer naar je hotel gaat om te genieten in een sauna of lekker een drankje aan de bar.

Romantische paardenkoets tour
Romantische paardenkoets tour

Huskey honden in Oostenrijk

Een knuffelige meet & greet-sessie met deze prachtige dieren. De Husky-ranch in Oostenrijk is te vinden in het gebied van Angerberg in het skigebied Hole Salve, waar Martin Eigentler je uitnodigt om zijn husky-hondenroedel te komen ontmoeten – alle 27. Je kunt zelfs zomer en winter met ze komen spelen in Oostenrijk. Ze kunnen vrij rondlopen en met elkaar omgaan, hoewel na een paar uur rusttijd voor de honden wordt gerespecteerd, ondanks hun aanstekelijke opwinding.

Huskey honden
Huskey honden

Winter triathlon

Winter triatlon De Kitzbulher Alpen trekken atleten van over de hele wereld aan, die samenkomen in de landen van Tirol voor een biatlon (een ski-evenement dat langlaufen en geweerschieten combineert). Maar afgezien van de kampioenschappen die hier zijn gehouden, betekent dit niet dat je ook in Oostenrijk geen biatlon kunt proberen. Althans, een voorproefje ervan. Met 700 km aan langlaufloipes en 750 km aan geprepareerde langlaufloipes, is Tirol verspreid met verschillende hellingen van vlak tot uitdagend. Het is ideaal voor klassieke en skatestijl en heeft een netwerk van geploegde en beveiligde paden voor diegenen die willen beginnen aan winterwandelingen.

Er is een korte cursus langlaufen en introductie in de biatlonsport in Hochfilzen. Er is een klein circuit opgezet voor een luchtige wedstrijd, waarbij je in teams heen en weer schaatsen in een estafette. ‘S Middags wandel je op je gemak door centimeters en centimeters zuiver witte, poederachtige sneeuw en een paar lichte heuvels op, wat gepaard ging met een paar zachte en giechelende tuimelingen. Het is veel moeilijker om te proberen de langlaufski’s door kniediepe sneeuw te trekken EN te klimmen.

Biathlon
Biathlon

Sneeuwschoenen wandelingen

Sneeuwschoenen waren ooit het gereedschap van jagers-verzamelaars tijdens het koude seizoe. Ze zijn in de loop van de tijd aangepast om een ​​middel te worden om door besneeuwde bossen te dwalen. Voor degenen die van een winterwandeling houden, zorgt deze activiteit voor een geweldige off-beat verkenning als onderdeel van je vakantie in Oostenrijk. Sneeuwschoenen (die u aan uw winterlaarzen vastmaakt) hebben een groot oppervlak zodat u door dikke sneeuw kunt lopen en volledig off-track kunt verkennen – een meer ontspannen manier om de afgelegen uithoeken van Tirol te verlaten, waar u de omgeving van Kirchberg.

Sneeuw schoenen
Sneeuw schoenen

Heerlijke Oostenrijkse Schnapps

Schnapps is een lange traditie in Tirol sinds de jaren 1700 – familierecepten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Elk jaar wordt vijf miljoen kilo vers fruit van de boerderij gebruikt om de handgemaakte schnapps te produceren van de duizenden ambachtelijke distilleerderijen verspreid over de regio. Het is wat Tirol zijn kwaliteitsstempel geeft. Liefhebbers van schnapps kunnen terecht in een van de 41 distilleerderijen die open zijn voor bezoekers in Tirol, en hoewel niet iedereen grote fan is, is het leuk om het te proberen.

In de tussentijd kan men nog steeds genieten van de wetenschap achter de vervaardiging ervan. Je kan schnaps proeven bij de Edelbrandsommelier Leo Trixl in de Boutique Lodge van S4 Alm in Fieberbrunn. Deze keer niet in een vat, die eruit ziet als een tijdmachine, maar gepresenteerd met een doos met kleine flesjes vloeistof, elk met een heel andere en duidelijke geur. Hieruit kon je bepalen wat je lekker vond en kreeg je de bijbehorende schnapssmaak om te proberen, later vergezeld van lekkere spareribs.

Schnapps in verschillende kleuren
Schnapps in verschillende kleuren

Favoriete Oostenrijks eten…

Het buitenleven en actief zijn en één zijn met de natuur maakt misschien een groot deel uit van het Oostenrijkse wintertoerisme, maar dat geldt ook voor ontspannen in een traditionele hut voor een pitstop in de bergen. Om de calorieën van inspannende natuurverkenning aan te vullen, is stevig eten altijd aan de orde van de dag, vergezeld van het uitzicht op de Alpen.

Een favorieten is Tiroler Gröstl (een stevig gerecht van aardappelen en varkensvlees, bekend als een traditionele manier om ‘de restjes op te eten’) en Kaiserschmarn (een soort pannenkoek geserveerd met appelmoes en cranberryjam). Lekker bij een favoriete Oostenrijkse frisdrank genaamd Almdudler of specifiek in de winter, een goed verwarmende mok Gluhwein (glühwein). Andere topkeuzes zijn Käsespätzle (een Oostenrijkse kijk op macaroni en kaas), Griessnockerl (knoedels in Oostenrijkse stijl in soep) en de klassieke Wiener Schnitzel.

Tiroler Gröstl
Tiroler Gröstl

Buiten het winterseizoen op reis in Oostenrijk? Tirol is een avontuurlijke speeltuin voor alle seizoenen.

Wij bieden in het winterse Oostenrijk in heel Oostenrijk prachtige accommodaties aan. Enorm veel hotels, meerdere dichtbij de pistes. Tevens all inclusive hotels, zodat je weet wat je moet betalen voor je vakantie.