Wintersport voorbereidingen


I

Inpakken voor een zomervakantie, daar kan niet te ver mis gaan. Paspoort, zwemkleding, zonnebrandcrème, dat is allemaal vrij duidelijk. Maar een wintersportvakantie is heel anders. En als het je eerste keer is dat je gaat skiën, kan de lijst een beetje ontmoedigend zijn. 

We zetten alles op een rij wat je waarschijnlijk nodig hebt bij het organiseren, winkelen en inpakken van je wintersport vakantie. Laten we beginnen.

Wintersport koffer inpakken
Wat moet mee in de koffer op wintersport ?

BRENG EEN GEVOEL VOOR HUMOR MEE

Een van belangrijkste wintersport voorbereiding is dat je gevoel voor humor moet hebben. Het is echt de sleutel tot het genieten van je eerste dagen op ski’s of snowboard. Als je kunt lachen om jezelf om te vallen, dan zul je genieten van je eerste skivakantie. Je gaat vele, vele malen vallen. Soms ben je moe en koud en heb je misschien geen zin meer om te lachen. Maar als je een leuke tijd kunt hebben als je nog niet goed bent in skiën, dan zul je een geweldige tijd hebben als je aan het einde van je vakantie goed begint te worden.

Als je niet met deze mentaliteit op reis gaat, kunnen de eerste dagen frustrerend zijn. Dus onze aanbeveling is dat je dit simpele feit niet schuwt: je hebt nog nooit geskied, dus je bent er nog niet goed in. Je bent hier om er goed in te worden en onderweg goed te lachen. Maar ook niet bang zijn om te vallen is ook fijn, dan val zo relax mogelijk en minder kans op blessures .

humor
Humor is belangrijk !

VLUCHTEN

Als u uw vakantie boekt bij een onafhankelijk skichaletbedrijf, is het zeer onwaarschijnlijk dat uw vluchten bij de prijs zijn inbegrepen. Houd dus rekening met de prijs van vliegreizen in uw berekeningen. U moet ook de beschikbaarheid van vluchten controleren voordat u uw chalet boekt.

Wees gewaarschuwd: vluchten in schoolvakanties zijn vaak veel duurder. Als u tijdens een drukke week reist, is het de moeite waard om ver van tevoren te boeken. Wintersport voorbereidingen op tijd regelen kan je veel geld schelen.

SKIPAS

De overgrote meerderheid van de mensen die de Alpen bezoeken, willen skiën op een piste. Dat is waar je een lift de heuvel op neemt en terug naar beneden skiet. Om dit te doen, moet je betalen voor toegang tot het skiliftsysteem en daarvoor heb je een skipas nodig. Ook wel skipas genoemd.

De beste manier om uw skipas te bestellen is meestal via uw chaletbedrijf. Het is dezelfde prijs, of u nu rechtstreeks gaat of via uw gastheren boekt, maar als uw chaletbedrijf het regelt, ligt uw skipas meestal voor u klaar bij het chalet wanneer u aankomt. Zij kunnen u ook adviseren over eventuele lokale aanbiedingen en suggesties doen over welke skipas het beste bij u past.

skipas regelen
skipas regelen

SKI- EN SNOWBOARDLESSEN

Als dit je eerste skivakantie is het verstandig lessen te volgen.  Wat voor skiles heb ik nodig? Skiën en boarden zijn anders dan alle andere sporten die je misschien eerder hebt gedaan.Om blessures te voorkomen en het plezier te maximaliseren, zijn lessen een must.

Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot je in het resort bent om je eerste lessen te ontvangen, je kan in Nederland thuis oefeningen doen of in een indoor skihal lessen nemen.

VERHUUR VAN SKIMATERIAAL

Voor uw eerste skivakantie is het aan te raden uw ski- of snowboard uitrusting te huren (in plaats van te kopen).  Als u gaat skiën dan zijn dit: ski’s, skischoenen, stokken en een helm. En voor een snowboarder zijn het alleen laarzen en een board.

wintersport voorbereidingen

ALLEEN VOOR DE SKIËRS

Voor skiërs is het belangrijkste om goed te doen de laarzen. Skischoenen zijn groot, zwaar en niet het meest comfortabele schoeisel dat je ooit zult aantrekken. Sterker nog, ze moeten absoluut strak zitten. Neem dus rustig de tijd tijdens het passen. Als u op enig moment tijdens uw skireis niet tevreden bent met uw laarzen, neem dan contact op met uw skiverhuurbedrijf en vraag om hun advies.

Uw verhuurbedrijf zal u een geschikte set ski’s geven en de instellingen aanpassen aan uw lengte, gewicht en schoenmaat. Het is essentieel dat u eerlijk tegen hen bent over alle drie deze variabelen. Daarna zijn het slechts twee stokken, een helm en je bent klaar om te gaan.

SKIKLEDING

Hoewel het zeker mogelijk is om skikleding te huren, komt het zelden voor dat mensen dit daadwerkelijk doen. In de meeste gevallen, waar beginners niet zeker weten of skiën iets is dat ze zullen herhalen, zullen mensen de duurdere buitenlagen lenen van vrienden die eerder hebben geskied.U hoeft niet de duurste opties op de markt te kopen, maar het wordt aanbevolen om gespecialiseerde ski-buitenlagen te gebruiken.

JAS & SALOPETTEN

De ski-jas en salopettes (broeken) kunnen worden geleverd met isolerende vulling, of kunnen een lichtere ‘shell’ zijn. Kies je voor het laatste, dan heb je op koudere skidagen waarschijnlijk extra tussenlagen nodig.

MIDDEN- EN BASISLAGEN

Basislagen zijn dunne thermische onderkleding die in contact komt met je huid. Een thermische legging of lange onderbroek voor je benen en een top van merinowol met lange mouwen worden aanbevolen. Het belangrijkste hier is om katoen te vermijden, in plaats daarvan de voorkeur te geven aan een stof die vocht van de huid ‘afvoert’ om je droog, warm en comfortabel te houden.

Tussenlagen worden meestal alleen boven de taille gedragen. De meest populaire keuze is een eenvoudige fleece – lichtgewicht, warm en gemakkelijk te wassen en ’s nachts te drogen, ze zijn letterlijk gemaakt voor het werk. Afhankelijk van hoe koud het weer is en hoe lang je verwacht stil te staan/zitten, kun je ervoor kiezen om één of twee tussenlagen te dragen. Als je ski-jas gewatteerd is, is één meestal voldoende.

PISTEKAARTEN ZIJN GOEDE VOORBEREIDING

Een van de meest waardevolle vaardigheden op de berg is het vermogen om te weten waar je bent. In een skigebied gebeurt dit met behulp van gespecialiseerde kaarten die pistekaarten worden genoemd. Gratis beschikbaar vanaf vrijwel overal in het resort, pistekaarten brengen alle onderling verbonden skiliften (de berg op) en paden (of pistes, die naar beneden gaan) in kaart. Zelfs als u denkt dat u er geen nodig zult hebben, moet u altijd een pistekaart op zak hebben.

PISTES KIEZEN & MOEILIJKHEIDSGRAAD INSCHATTEN

Pistes zijn aangewezen routes die zijn ontworpen om te skiën. Ze worden onderhouden door de autoriteiten van het resort om ze veilig en plezierig te houden om op te skiën. Zich ‘off-piste’ wagen is altijd op eigen risico van de skiër en heeft gevolgen voor redding en verzekering. Voor beginners is off-piste skiën een absolute no-go.

Off piste
Off-piste

Het kiezen van geschikte pistes wordt vergemakkelijkt door het internationaal gebruikte kleurcoderingssysteem. Alle skiërs moeten zich houden aan hellingen die passen bij hun ervaringsniveau. Dus wintersport voorbereidingen zorgen voor een veiliger wintersport vakantie.

KINDERHELLINGEN

Je allereerste afdalingen zullen zijn op de zogenaamde ‘kinderhelling’. Dit is een korte en wijd open piste met een lichte helling. Hier leer je de grondbeginselen van starten, stoppen en draaien. Kids leren het super snel en daarom is wintersport voor het hele gezin,.

Kids op wintersport
Kinderen op ski’s

BLAUW

Zodra je zelfvertrouwen begint te krijgen, ga je van groene pistes naar blauwe pistes. Nu begint het ‘echte’ skiën: blauwe pistes kunnen lang, uitdagend en heel leuk zijn. Als je eenmaal bent begonnen met ‘cruising the blues’, ga je waarschijnlijk nooit meer terug naar de groene pistes. En u zult in goed gezelschap zijn, want veel skiërs hebben nooit de behoefte om verder te gaan dan de blauwe pistes naar de technisch veeleisendere rode pistes.

ROOD

Ontworpen voor ervaren, zelfverzekerde skiërs en boarders, zijn rode pistes doorgaans steiler, smaller en technisch uitdagender dan blauwe pistes. Met nachtelijk onderhoud genaamd “piste bashing”, wordt het ski-oppervlak van rode tinten glad gehouden, net als op blauwe en groene tinten. Maar hun helling maakt ze veel sneller met minder foutenmarge als het gaat om draaien en stoppen. Rode pistes zijn niet voor beginners.

ZWART

Alleen voor ervaren skiërs. Zwarte pistes zijn steil, smal en technisch zeer moeilijk. In tegenstelling tot andere pistes, worden zwarte pistes zelden “getrapt”, wat betekent dat hun oppervlak meestal erg hobbelig is. Deze hobbels worden “moguls” genoemd en ze vereisen een andere stijl van skiën dan wat je zou kunnen zien op blauw en rood. Op zwarte pistes zullen zelfs ervaren skiërs over het algemeen vrij langzaam gaan en meer genieten van de technische uitdaging dan van de adrenaline stoot.

snowboarden
snowboarden

SKIVAKANTIE VERZEKERING

Een vakantieverzekering is altijd een goed idee , maar voor de wintersport is het verstandig om een goede aansprakelijkheids-, medische en annuleringsverzekering te hebben.

Laten we eerlijk zijn: skiën en snowboarden is niet zonder risico’s. Het is een zeer kleine minderheid van mensen die verwondingen oplopen tijdens het skiën, maar als er ongelukken gebeuren, zit je vast op een berg bedekt met sneeuw. U zult waarschijnlijk hulp nodig hebben, en dat is waar de verzekering om de hoek komt kijken.

Hoewel het eigenlijk vrij goedkoop is voor een enkele reis, is een sneeuwsportverzekering een totale game-changer voor het kleine aantal mensen dat tijdens een skivakantie letsel oploopt. Vraag uw verzekeraar om te zien hoeveel zij voor u kunnen doen in het onwaarschijnlijke geval van een blessure.

BOEK JE WINTERSPORT VAKANTIE BIJ DAGJEUITPAGINA

Alles geregeld voor uw kleding en die van de kinderen, de verzekering betaald, vakantie aangevraagd… dan nog beslissen waar we dit jaar heen gaan met wintersport. Wordt het Oostenrijk, Italie, Frankrijk, Duitsland of Zwitserland?

Dagjeuitpagina heeft vele accommodaties in alle landen. Dus kijk en boek jouw keuze.