Deze keer dus een korte maar o zo prachtige camperroute Gelderland. 

Met een camper reizen is a way of living. Je kan gaan en staan waar je wilt. Je hebt alles bij je, van niemand afhankelijk en je kan je eigen luxe bepalen.  Met de camper reizen is voor ons vrijheid.

We hebben drie dagen vrij in de deze week en besluiten wat spullen, die we nodig hebben in te pakken omweg te gaan. Standaard liggen er spullen in de camper, dus even wat schone kleding, eten en drinken erbij en je kan weg. 

Camperroute Gelderland, Doesburg:

We starten vanuit Drenthe en rijden via een tussenstop in Dedemsvaart binnendoor naar Doesburg. Een prachtige Hanzestad.
De camper kan op een parkeerplek/ camperplek aan het water staan en je hebt er elektriciteitspunten, mocht je er willen overnachten. Wij blijven niet overnachten en kunnen gratis parkeren. Je loopt vervolgens binnen 3 minuten in het prachtige centrum van Doesburg. 

Camperroute Gelderland
Doesburg camperplek

Doesburg ligt aan de IJssel en bestaat al honderden jaren. In 1237 kreeg Doesburg stadsrechten en werd in de jaren erna een administratief middelpunt tot aan Emmerik. Doesburg bleef tot in de 19 eeuw de 2e stad van de Graafschap na Zutphen en werd zelfs in 1447 lid van de Hanze. Dit bracht de nodig welvaart.  Dit werd minder in de 15 en 16 eeuw door de verzanding van de IJssel, de Tachtigjarige oorlog en de Franse bezetting.  In 1607 werd het door Maurits een vestigingstad.  Jaren bleef het een garnizoensstad die floreerde en in de volgende eeuwen een moderne stad werd. Wij hebben een heerlijke lunch gehad bij Fleur. Een heerlijke gangbare lunch maar ook met een Caribische twist. Dat is niet alleen de muziek, maar ook door de manier waarop het de lunch gemaakt is en geserveerd werd.

Camperroute Gelderland
Lunch bij Fleur in Doesburg

Camperroute Gelderland, Kasteel ’s Heerenberg:

Vervolgens zijn we door het prachtige landschap gereden naar Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg, Hof van Bergh 8.
Dit kasteel is gelegen in het glooiende Montferland in Gelderland. De gemeente Montferland is genoemd naar de streek, die 107 km2 bedraagt en de zuidkant loopt tot aan Duitse grens.

Camperroute Gelderland Kasteel 's Heerenberg
Kasteel s’ Heerenberg

Geschiedenis van ’s Heerenberg:

Kasteel ’s Heerenberg. (Wintertijd alleen open op woensdag, zaterdag en zondag) 
Dit kasteel is van de grootste kastelen van Nederland. De bouwgeschiedenis gaat terug tot in de 13e eeuw. In het begin van de Tachtigjarige oorlog had veel te lijden. De machtige heren en graven van Van den Bergh waren eigenaar.  In 1735 was er een grote brand. De belangrijkste delen dateren uit de 14e, 15e en 16e eeuw. Voor opvallend is de dikke ronden toren. in de zuidhoek van het kasteel. In de 18 de eeuw ging het bezit door vererving naar de Zuid-Duitse familie Von Hohenzollern. In 1912 stond het kasteel met landgoed te koop en werd gekocht door de industrieel Jan Herman van Heek. Die heeft het complete kasteel gerenoveerd en heeft hett in 1946 in een stichting ondergebracht.

Vrijwilligers:

Vrijwiligers doen rondleidingen, maar er is ook een audio-rondleiding te verkrijgen. Er is veel interessants te zien: veel leuke schilderijen, kunst, wapenuitrustingen, manuscripten, de Berghse muntslag en je kan op het dak genieten van het prachtige uitzicht. 
Het kasteel is niet alleen voor toeristen en rondleidingen, maar je kunt er trouwen, er worden voor kinderen leuke activiteiten geboden, je kan wandelen in de prachtige tuin en er is een mogelijkheid tot overnachten in de torenkamer.

torenkamer
torenkamer

Camperroute Gelderland, Braamt:

Na dit verassend bezoek aan het prachtige kasteel rijden wij verder naar de camping die wij hebben uitgezocht in Braamt. 
Omdat we de volgende dag naar het sauna en wellness complex willen in Braamt bij Landel Greenpark. Op dit park is geen mogelijkheid te kamperen en er is geen camper plek.

Camping Teboomsgoed in Braamt:

Camping Teboomsgoed in Braamt. 
Betreft 1 van de weinige campings die in de winter geopend is. De sfeer is natuurlijk anders dan in de zomer. Wij hadden een plek nodig met elektriciteit. De eigenaar was moeilijk te bereiken, die bleek paardrijles te geven in de manege, die bij de camping hoort. Er hing wel een bordje met 06 nummer, maar werd niet opgenomen. De camping is niet super de luxe. Geen verwarmde gebouwen, maar al je je daar niet aan stoort dan is het prima. We moesten voor 2 nachten 50 Euro betalen. De camping is dichtbij de Palestra sauna. Natuurlijk zijn er veel meer campings in Gelderland, kijk via deze link.

Palestra sauna/wellness nabij Landall Greenparcs Gelderland:

 Palestra sauna/wellness nabij Landall Greenparcs. 
Niet alleen voor vakantie-gangers voor Park maar ook voor buitenstaanders. Veel ruimte om te parkeren.
Vrolijk en vriendelijk ontvangst en een duidelijke uitleg hoe alles werkt en waar je heen moest. 
Meerdere sauna’s  buiten, binnen sauna voor opgietingen, waar je je tevoren voor moet opgeven
Er is een redelijk groot zwembad buiten en heerlijke whirlpools buiten en binnen.
In het restaurant en relax gedeelte kon je goed eten en drinken. Overdag in het restaurant wordt er relaxed en goed gewerkt. Het valt ons op dat omstreeks 18 uur het erg druk is in het restaurant en naar onze mening er niet genoeg personeel is en we lang moeten wachten. 
Dus daar dat is beslist een verbeterpunt, want meer dan 2 1/2 voor alleen een voor- en hoofd gerecht duurt iets te lang zo’n omgeving.

sauna
sauna

Camperroute Gelderland, Emmerich:

De volgende dag rijden we naar Emmerich.
We parkeren de camper net buiten het voetgangersgebied Emmerich en lopen vanaf de parkeerplaats, die overigens gratis was, door de voetgangs gebied naar de Rhein promenade! Dit is misschien anderhalve kilometer en dan heerlijk aan de Rhein. Prachtig om even te kijken, genieten en te wandelen. 
Lunch: eetgelegenheid Hof van Holland. 
Ligt aan de promenade, in de zomer een lekker terras en in de winter binnen in het pand goed uitzicht op de Rijn. In februari open voor de lunch vanaf 12 uur.  
Gezellige plek in Duitsland om nog geen 7 km van de Nederlandse grens. 

Camperroute Gelderland, Dinxperlo:

Via allemaal kleine dorpjes, die in het glooiende landschap liggen, rijden we naar een bijzondere dorpje. 
De Nederlandse -Duitse grens loopt in het midden van de Heelweg/Hellweg. Erg bijzonder als je er rijdt dat aan de rechterkant je een Bäckerei ziet en aan de linkerkant de Jumbo. Het is grappig, maar er borrelen ook vragen op? Welke land heeft de riolering neergelegd, of zijn er 2 rioolbuizen in de straat. Aan de Nederlands kant heet het dorp Dinxperlo en aan de Duitse kant Suderwick. Erg leuk om te ervaren.

Dinxperlo
Dinxperlo

Obelink kampeerzaak:

In verband met de zware storm die Nederland zal gaan teisteren, besluiten we wederom binnendoor, naar Winterswijk te rijden. 
We moeten nog wat voor de camper hebben en besluiten bij 1 van de grootste kampeerzaken langs te gaan, Obelink.
Er is een enorme grote parkeerruimte om het bedrijf, zelfs een aparte parkeerplaats voor campers. 
Als je niet voor het bedrijf bent langs gereden is de ingang niet echt duidelijk aangegeven als je van deze parkeerplaats komt.
In de winkel is echt alles te verkrijgen voor outdoor en kamperen… je kan er bijvoorbeeld zelfs complete campers kopen. 

Puntje van aandacht:


Wat wij een punt van aandacht vonden, dat weinig werknemers wisten waar iets lag of waar je moest zijn.  Twee maal van het kast naar de muur gestuurd, totdat er een medewerker was die ons kon helpen. 
Er is een informatiebalie, maar die is niet doorlopend bezet en op de bel drukken geeft geen garantie dat er iemand komt. 
Tip: de vakkenvullers de vakken laten vullen en goede all round werknemers laten rondlopen om ECHT te helpen. Dat is wat wij misten in zo’n grote specifieke winkel waar je soms ook informatie over producten wil.
Nog een puntje van aandacht: nadat wij hadden betaald, wilden we gebruik maken van de toilet. Bij ingang makkelijk te vinden: eerste etage bij het restaurant. Je kan zo van de eerste etage naar beneden en weer linksaf het pand uit. Maar dat mocht niet.. je moest het hele pand (a la IKEA  routes) weer door naar de uitgang. Verder prachtige en zeer grote zaak waar ze echt alles hebben voor campers, tenten, kamperen, enz.

Vanuit Winterswijk zijn wij via Duitsland naar de A31 gereden om weer naar Drenthe te rijden. Deze camperroute Gelderland is beslist de moeite waard om te ontdekken per camper.

kampeerspullen
kampeerspullen

Camper huren

Heb je geen eigen camper, dan kan je natuurlijk altijd een camper bij jou in de omgeving huren. Ontdek ook deze leuke manier van op vakantie gaan.