Dagje uit Limburg: Hoe schoon ons Limburg is, hoor je regelmatig zeggen en zelfs zingen. Kom ook eens op bezoek in de meest zuidelijk gelegen provincie van ons land. De enige provincie die officieel een berg binnen haar grenzen heeft! Na Flevoland is het de jongste provincie van ons land. En het wordt ook wel Nederlands Limburg genoemd. Dit om het verschil met Belgisch Limburg aan te geven. Maastricht is de hoofdstad van Limburg. Het is ook de enige provincie van ons land wat aan 2 andere landen grenst. Dat kun je onder andere mooi terugzien bij het bekende drielandenpunt vlakbij de top van de Vaalserberg, bij Vaals.

Dagje uit Limburg:

De provincie Limburg is een bijzonder populaire bestemming om te bezoeken. Je kunt er namelijk van alles ondernemen. Ook de bourgondische levensstijl spreekt veel mensen aan. Hoe vaak hoor je anderen wel eens over “een terrasje pakken op het Vrijthof” bijvoorbeeld. Daarnaast kent Limburg een rijke geschiedenis en is er in de grond nog veel van terug te vinden, wat weer veel mogelijkheden voor vertier oplevert. Denk maar eens aan de thermale baden die je kunt bezoeken. Of bijvoorbeeld de mergelgrotten in Zuid Limburg. Tot en met de overblijfselen van de steenkool industrie. Kortom Limburg is een veelzijdige provincie, met een enorme diversiteit voor gezinsuitjes en dagjes uit voor jong en oud.

Grenspaal bekijken tijdens Dagje uit Limburg

Pretparken:

In Limburg zijn diverse pretparken of attractieparken te bezoeken. Toverland in Sevenum is daar een goed voorbeeld van. Toverland is een land vol met tovenarij, toverspreuken, magie, magische extracten, schimmige eilanden en werelden. Als je naar Toverland komt, kun je je eigen toverkunsten laten zien en de magische wereld betreden.

Een ander leuk pretpark is Kinderstad Heerlen. Het leuke van dit park dat de kinderen hier de baas zijn. En is het de vraag natuurlijk wie het grootste kind is. Hier kun je de hele dag spelen, klauteren en klimmen. En als de kinderen het naar hun zin hebben, genieten de ouders mee. Ook bij slecht weer kun je je hier prima vermaken in het overdekte gedeelte.

Pretpark De Valkenier ligt midden in Valkenburg aan de Geul. Hun mascotte is Snoopie de Clown en is tevens de entertainer van het park.

Toverland bezoeken als dagje uit Limburg

Nationale Parken:

De provincie Limburg heeft in totaal wel 3 Nationale Parken binnen haar grenzen en 2 natuur parken. Alle parken organiseren leuke evenementen die je kunt bezoeken of waar je aan mee kunt doen. Kijk op de desbetreffende websites of er een leuke evenement voor je bij is.

Het Nationaal Park De Groote Peel is een typisch hoogveen gebied. Hier werd in vroegere tijd turf gewonnen om te verstoken. Tegenwoordig is een natuurgebied waar vele vogelsoorten hun leefgebied hebben. Het park ligt ten noordoosten van de stad Weert. Je kunt er heerlijk wandelen.

Het Nationaal Park De Maasduinen is een natuurgebied wat voor het ene gedeelte uit water bestaat en aan de andere kant uit de langste rivierduingordel van Nederland. Doordat het water, de wind en de mens zijn werk heeft kunnen doen, is uiteindelijk het natuurgbied ontstaan zoals het er tegenwoordig uitziet. Het gebied kenmerkt zich onder andere door opwaaiend stuifzand en kristalhelder blauw water. Dit park ligt ten noordoosten van Venray.

Het Nationaal Park De Meinweg is uniek omdat het een zogenaamd terrassenlandschap is. Een enorm gevarieerd gebied waar je onder andere bossen kunt vinden en heide, vennetjes en beekdalen. Een prachtig en ideaal park om op de fiets of al wandelend te verkennen.

Verder bezit Limburg nog het Nationaal Landschap Zuid Limburg en het Grenspark Limburg.

Nationaal Park bezoek je tijdens je Dagje uit Limburg

Musea:

Limburg heeft 3 provinciale musa. Een leuke museum om te bezoeken is onder het Bonefanten Museum in Maastricht. Hier wordt beeldende kunst tentoon gesteld. Het exposeert met name middeleeuwse beeldhouwkunst en Zuid Nederlandse schilderkunst. Maar zeker ook hedendaagse kunst kun je er bekijken.

In het Natuur Historisch Museum Maastricht kun je een reis door de tijd maken. Er wordt namelijk een tijdlijn gexposeerd die gaat van de Krijtzee waarin en waar omheen dino’s leefden tot en met het hedendaagse leven in de Limburgse beken.

Het Limburgs Museum in Venlo kenmerkt zich door een spannende interaktieve speurtocht door de tijd. Wist je dat je daar allerlei leuke aktiviteiten voor het hele gezin worden aangeboden? Ga met elkaar bijvoorbeeld maar ens op zoek naar de Maasschatten. Of volg de nieuwste speurtocht. met museumvogel Pieke. Ook kun je er leren fotograferen.

Mondo Verde in Landgraaf

Dierentuinen:

Een bijzonder leuke en niet alledaagse dierentuin is Mondo Verde in Landgraaf. Dit park is namelijk een dierentuin en pretpark in één. En je kunt er tegelijkertijd onbeperkt eten en drinken. Is dat nou geen leuk totaal pakket waar je beslist eens naartoe moet?

Een andere leuke optie is GaiaZoo in Kerkrade. Hier vind je de meest bijzondere diersoorten.

Vlag van Limburg

Dagje uit Limburg, sauna spa wellness of thermaal bad:

Voor een dagje wellness kun je het beste in Limburg terecht. Er zijn namelijk veel wellness centrums te vinden. Dat komt onder andere door de thermaal baden. Deze thermaal baden worden gebouwd boven thermale water meren, die diep in de grond eeuwen lang onaangeroerd zijn gebleven. Het water in deze onderwater meren is door filtering van de mergel of zandgrond erboven enorm puur en vol met gezonde mineralen. Breng bijvoorbeeld maar eens een bezoek aan Thermae 2000 bovenop de Cauberg in Valkenburg aan de Geul. Maar je kunt eventueel ook een bezoek brengen aan wellness Sittard, thermaalbad Arcen of wellness Maastricht.

Maastricht

Wat te doen in Maastricht:

In Maastricht kun je simpleweg al genieten door een terrasje te pakken op bijvoorbeeld Het Vrijthof. Met een kop koffie of cappuccino met een overheerlijk stuk echte Limburgse vlaai. Bekijk ook eens de Basiliek van Sint Servaas van binnen. De overlevering van deze kerk zegt dat hij is gebouwd op het graf van Sint Servaas. Andere bezienswaardigheden in Maastricht zijn bijvoorbeeld een bezoek aan de mergelgrotten Maastricht, de Helpoort en het Fort Sint Pieter.

Wat te doen in Roermond:

De VVV van Limburg zegt zeer uitnodigend: “In Roermond is altijd wel wat te beleven”. In Roermond kun je onder andere een bezoek brengen aan de Munsterkerk of het Cuyperhuis. Ook kun je heerlijk een dagje winkelen in Roermond. En geldt ook daar de spreuk: “Shop till you drop”. Natuurlijk heeft dat zeker te maken met het Designer Outlet Roermond. Dat centrum trekt jaarlijks vele, vele bezoekers naar de stad Roermond.

Verder is Roermond en omgeving een waterrijk gebied, waardoor de watersprot liefhebbers hier werkelijk alle kanten op kunnen. Ben je zelf geen watersport liefhebber maar mag je wel graag genieten van het water? Pak dan eens een terrasje langs het water en geniet van de bedrijvigheid op het water.

Roermond

Dagje uit Limburg de Kerstmarkten:

Met name Zuid Limburg staat bekend om haar jaarlijkse kerstmarkten. Ze worden op vele plekken georganiseerd. Onder andere in de mergelgrotten van Valkenburg. Op dit moment is nog niet bekend welke kerstmarkten er in verband met de Corona maatregelen open zullen gaan dit jaar (2020).

Dagje uit Limburg, overige bezienswaardigheden:

Breng ook eens een bezoek aan Thorn. Ook wel het witte stadje of het vrouwen stadje genoemd. Thorn staat bekend om de romantische witte huisjes. Een andere leuke tip om te doen in Limburg is bijvoorbeeld de Kasteeltuinen Arcen. Dat is een landgoed waar je je een hele dag kunt vermaken. Het is één van de leukste kinderuitjes in Limburg. Of wat te denken van een heerlijk sportief dagje skiën of snowboarden in Snowworld Landgraaf. Kijk ook eens in het Mergelrijk of de Steenkolenmijn in Valkenburg

Klik hier voor nog meer leuke dagjes weg in de provincie Limburg.

Gratis uitjes Limburg:

Een gratis uitje Limburg is onder andere een bezoek aan het theepotten museum in Swartbroek. In dit prachtige dorpje vlakbij Weert staan meer dan 2000 unieke exemplaren geëxposeerd. Van modern tot en met antiek en van mega kitsch tot en met oubollig.

Hotelovernachting:

Als je je Dagje uit Limburg wil combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting klik dan eens hier.