Dagje uit om de hoek; Als een uitje ver weg – of überhaupt de deur uit – even wat minder vanzelfsprekend is, dan zijn er toch mogelijkheden te over op er ‘op uit te gaan’. Je moet gewoon een beetje creatief zijn. Voor wie binnenblijft vanwege een pandemie of gewoon even krap bij kas zit, zijn er ook uitjes mogelijk. En soms zijn dit de leukste uitjes. Denk aan huiselijke gezelligheid in de buitenlucht.

Uitje om de hoek

Picknicken in de achtertuin als dagje uit om de hoek:

In je eigen achtertuin, of in een klein beetje openbaar groen bij jou om de hoek, heb je in no-time een gezellige picknick voor elkaar die voelt als een echt dagje weg. En het mooiste is dat, mocht je toch iets vergeten zijn, de keuken slechts enkele meters van je vandaan is. Het mooie van picknicken is dat je het zo bijzonder kunt maken als je zelf wil. Wikkel een paar gewone boterhammen in een doek en stop ze met een thermosfles thee of koffie in een mand en je bent al zowat klaar. Maar net zo makkelijk pak je luxe uit. Sterker nog: op een tiental meter van je eigen koelkast en oven is het een stuk makkelijker genieten van lekkere verse hapjes en broodjes.

Uitje om de hoek

Wandelen in een natuurgebied:

Ondanks dat Nederland dichtbevolkt is, is fraaie natuur nooit ver weg. Voor wie dicht bij huis van een uitje wil genieten is er dus altijd wat te kiezen. En in een ruim opgezet natuurgebied is het, zelfs in Nederland, vaak niet moeilijk om (bijna)niemand tegen te komen bij een wandeling. Bijvoorbeeld in de heidegebieden in Drenthe, Gelderland en Noord-Brabant. Wie bijvoorbeeld de zandverstuivingen op de Hoge Veluwe bezoekt, waant zich op sommige momenten in het verre buitenland. Zandduinen zover als het oog kan zien, zodat het haast aanvoelt als een oosterse woestijn. Alleen de fata morgana’s ontbreken nog. De oases niet, want het blijft tenslotte Nederland. Met name in de omgeving van Kootwijk zijn de zandverstuivingen indrukwekkend.

speurtocht als dagje uit om de hoek

Speurtocht in de buurt

Wie wat creatiever aangelegd is, kan ook zijn eigen vermaak organiseren. Of, beter gezegd, dat van de kinderen. Het internet puilt uit van de kant-en-klare speurtochten, maar wie er een lokaal tintje aan wil geven, kan natuurlijk ook zelf aan de slag met vragen en opdrachten. Zo kunnen verschillende groepen het tegen elkaar opnemen. De meeste kinderen beschikken over een eigen telefoon met sim only abonnement, waarmee antwoorden eenvoudig online worden ingestuurd. Er is alleen nog een spelleider nodig die de antwoorden verwerkt en de puntentelling doet. Sommige online speurtochten of buurtactiviteiten maken gebruik van een app, zodat je dit zelf niet hoeft bij te houden. En dat zal voor sommigen haast ook als een uitje aanvoelen.  


Het Laatste Tafeltje