Ameland is een van de mooie Waddeneilanden van Nederland, ze behoort bij de provincie Friesland en heeft een kleine 4000 vaste bewoners. 

Vanuit Holwerd vertrekt de boot naar dit prachtige eiland. De overtocht duurt ongeveer 50 minuten en je mag op de boot je auto, fiets, bromfiets en motor meenemen tegen extra betaling natuurlijk. Er is ook een sneldienst aanwezig op vaste tijden, die brengt je in 20 minuten naar het eiland, echter dit is alleen voor personen. Ook fietsen zijn niet toegestaan.

Ameland: prachtige duinlandschap
Ameland: prachtige duinlandschap

Het eiland heeft 4 leuke dorpen: Nes, Ballum, Hollum en Buren, maar daar straks meer over. Maar kijk hier voor alle accommodaties op Ameland, want Ameland is het hele jaar geweldig.

Geschiedenis van Ameland

Vanaf ongeveer 850 na Christus zijn er geschriften dat er bewoning is op het eiland Ameland. In 1815 werd het eiland deel van de provincie Friesland. Ameland werd een grietenij van Friesland, een soort gemeente.

In 1940 werden Duitse troepen naar Ameland gebracht. Binnen enkele uren was Ameland onder de controle van het Duitse leger. Omdat Ameland weinig strategische waarde had voor de geallieerden zijn is er nooit een invasie uitgevoerd op Ameland. Er zijn wel bunkers aangelegd als deel van de Atlantikwall. In november 2010 zijn er opgravingen verricht om te inventariseren of de bunkers als museum kunnen fungeren. Na deze opgravingen zijn de bunkers weer grotendeels begraven.

Legendarische reddingboot met paarden

De reddingboot van de KNRM op Ameland, ligt in de baai Ballumerbocht. Tot 1988 was dit een sloep en werd door middel van paarden naar het strand en in het water gebracht. Daarna werd het een motorreddingsboot, die nog steeds met paarden wordt voortgetrokken. In 1979 ging dit mis en de overleden paarden zijn begraven in de duinen naast de overgang waarde reddingsboord over het duin naar het strand werd getrokken. Het is een indrukwekkend graf die duidelijk te zien als je er langs fietst. Stop en sta er even bij stil. De oude reddingsboot is tentoongesteld in het reddingsmuseum ” Abraham Fock”. Ook een aanrader om te bezoek tijdens je bezoek op Ameland.

De dorpen van Ameland

Nes

Nes is het dorp waar de veerboot aankomt en waar tevens de jachthaven is. Vanaf de boot is het ongeveer 10 minuten lopen naar het dorp, dat is met een koffer net iets te ver, dus er staan bussen en taxi’s om u verder te brengen naar Nes of de andere dorpen op het eiland.

Het heeft ongeveer 1250 vast inwoners. Het dorp heeft vele leuke restaurants, winkels en cafés en is erg leuk om s avonds even te gaan stappen. Het is niet erg groot maar erg gezellig en gemoedelijk. Vanuit het dorp is het maar een dikke kilometer fietsen of lopen naar het Noordzeestrand. Daar kan je ook heerlijk genieten van een Amelander borrel (Nobeltje), koffie, biertje of heerlijk eten.

Tussen strandpaal 11 en 12 bij het strand van Nes zijn vaak hoge golven, dus perfect om te surfen of kite-surfen. Nes heeft prachtige vakantiewoningen, hotels en andere accommodaties. Ook in de duinen of nabij het strand.

Ballum

Ballum is het kleinste dorp op het eiland en is omgeven door mooie natuurgebieden. In de 15e eeuw was het o.a. de woonplaats van de Cammingha’s, de vroegere vrijheren van Ameland. Nog steeds is Ballum het bestuurlijke centrum van Ameland. Het is een goede uitvalsbasis voor wandel- en fietstochten en biedt ook enkele accommodaties.waaronder hotels en vakantiewoningen en campings.

De Waddenzee
De Waddenzee

Hollum

Hollum is een kleiner en rustiger dorp en is populair bij gezinnen en natuurliefhebbers. Hier vind je de mooie duinen en het Nationaal Park De Alde Feanen, evenals een paar hotels en restaurants.

Ook staat hier de vuurtoren van 55 meter hoog en met zijn lichtsterkte van 4,5 miljoen kaars. Eén van de sterkste ter wereld. Overal op het eiland voel je de aanwezigheid van dit hoge zeebaken. Niet alleen zijn ’s nachts de lichtstralen tot ver buiten het eiland te zien, maar ook bij daglicht is de toren met zijn karakteristieke rood-witte banen vanaf iedere plek op het eiland te zien. En Hollum is erg in trek bij gezinnen met kinderen. Prachtige accommodaties en voor iedereen goede keuze.

Buren

Dit is het jongste dorp en is het dorp van de Jutters. De bekendste Rixt, staat met een standbeeld in dit dorp. Dit is een bijzonder verhaal die je op Ameland moet gaan halen. Tevens is dichtbij Buren een eendenkooi.

Wil je voor je rust naar Ameland en wil je lekker wandelen en fietsen, maar ook even lekker eten, dan is ook Buren een goede plek om te overnachten.

Eiland hopping vanaf Ameland

Ameland is een populaire bestemming voor “eilandhopping”, wat betekent dat je meerdere eilanden in de Waddenzee bezoekt tijdens één vakantie. Er zijn vele eilanden in de omgeving, elk met hun eigen unieke sfeer en attracties, dus er is genoeg te ontdekken voor een onvergetelijke vakantie.

Sommige nabijgelegen eilanden die je kunt overwegen te bezoeken tijdens een eilandhopping op Ameland zijn:

  1. Terschelling: Dit is een van de grootste eilanden in de Waddenzee en biedt een unieke mix van natuur, cultuur en recreatie.
  2. Schiermonnikoog: Dit eiland staat bekend om zijn prachtige stranden, bossen en natuurreservaten.
  3. Vlieland: Dit eiland is minder bekend en bezoekt, maar biedt een unieke ervaring en rustige sfeer.
  4. Texel: Dit is het grootste Waddeneiland en biedt een breed scala aan activiteiten, zoals wandelen, fietsen, vogel kijken en historische bezienswaardigheden.
Texel de bekende Texelse Schapen

Er zijn verschillende manieren om tussen de eilanden te reizen, waaronder de veerboot, de snelle catamaran en privé-charter. Dus je kunt het perfecte eilandhopping-avontuur samenstellen dat bij jouw interesses en planning past.