Eind 1981 wordt een man met vreemde klachten opgenomen in het Amsterdams Medisch Centrum. Artsen weten zich geen raad en de man sterft. Het is het begin van een angstige en onzekere periode waarin de ziekte aids snel om zich heen grijpt. De meeste Nederlandse slachtoffers vallen in Amsterdam waar verschillende groepen een verhoogd risico lopen op besmetting. Onder homo’s, drugsgebruikers en hemofiliepatiënten heerst grote onrust. Een medicijn is er niet, de diagnose aids is een doodsvonnis.

In de tentoonstelling Aids in Amsterdam toont Stadsarchief Amsterdam beelden uit de periode waarin de ziekte als een roofdier door de hoofdstad trok. Een tijd waarin we het begrip buddy leren kennen, quilts de herinnering aan slachtoffers levendig houden en omvangrijke herdenkings­bijeenkomsten ontstaan zoals de AIDS Memorial Day. De foto’s op de tentoonstelling tonen angst en verdriet, maar ook liefde en de wil om te leven.

Aids in Amsterdam, 1981-1996

Tentoonstelling 6 juli – 2 sept. 2018, Centrale Hal Stadsarchief Amsterdam. Toegang gratis.

Positive Flame

Woensdag 25 juli van 17 tot 19 uur: Meet & Greet activiteit in het kader van Positive Flame fakkeloptocht. Het Stadsarchief is een van de 37 plekken op de route van de Positive Flame Torch en organiseert een Meet & Greet op de tentoonstelling met fotograaf Han Singels (hij maakte begin jaren 90 de documentaire foto-opdracht Aids in Amsterdam ). Stefan Silvestri van Stichting NAMENproject Nederland vertelt over de ontstaansgeschiedenis van de AIDS Memorial Quilts.

Avondopenstelling

Donderdag 26 juli van 20.30 tot 22 uur: extra avondopenstelling van de tentoonstelling Aids in Amsterdam ( in het kader van de Internationale AIDS Conference in Amsterdam).

Voor beide evenementen geldt: toegang gratis, aanmelden niet nodig.

Geschikt voor: Kinderen (7 -14)Jongeren (15 - 21)VolwassenenSeniorenFamilieGroepenIndividueel
Faciliteiten: EetgelegenheidRolstoelvriendelijkWanneer

vr 6 juli t/m zo 2 september 2018

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 10.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur

Prijzen

Het Stadsarchief Amsterdam is vrij toegankelijk.

Voor tijdelijke tentoonstellingen in de Expositieruimte vragen we een toegangsprijs:

Museumkaart, Kinderen 0-12 jaar, Stadspas Amsterdam, Vrienden Stadsarchief, I Amsterdam City Card, Vereniging Rembrandt: Gratis

Kinderen 13-18 jaar, CJP, Archiefpas €4,00

Volwassenen €6,00

Locatie

Stadsarchief Amsterdam
Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

Contact

020-2511511


Booking.com
Het Laatste Tafeltje