In deze periode van de winter gaan velen op wintersport naar Oostenrijk of je rijdt door Oostenrijk om naar Italië te gaan. Als je goed bent voorbereid weet je dat je een tolvignet moet hebben voor Oostenrijk. Veel vakantielanden vragen toll als je over de snelwegen wilt rijden: Italië, Spanje en Portugal. Als je een tolweg op rijdt, pak je een kaartje en als je van de snelweg rijdt, dan betaal je kilometers die je op de snelweg heb gereden.

Tolwegen in Europa

Overal in Europa wordt tol geheven. Op snelwegen of bepaalde routes of trajecten die je rijdt in een land. dus het is erg belangrijk dat je van tevoren opzoekt of bij de ANWB navraagt wat je moet aanschaffen of rekening mee moet houden. Niet alleen in het land waar je definitief naar toe gaat, maar kijk ook naar landen waar je doorheen rijdt. Laat je niet verassen.

In principe zijn er twee soorten toltarieven in Europa: tol met een bepaalde geldigheid en het tolvignet op basis van tijd. Bij de tol op basis van afstand hoef je niet altijd voor de hele snelweg of het hele snelwegnet te betalen. Of je moet betaling bij het in- of uitrijden is verschillend. In sommige landen wordt bovendien gebruik gemaakt van elektronische betalingssystemen. Het vignet koop je van tevoren. Deze is verkrijgbaar bij alle grensovergangen en alle plekken met een vignetsymbool en bovendien ook bij bijvoorbeeld tankstations en postkantoren. De tarieven zijn dan op de betreffende trajecten verschuldigd.

Oostenrijk streng op plek toll-vignet!

Tolbadge

Je kan betalen met je visacard, bankkaarten of cash bij een poort, maar de laatste jaren kan je ook een een tolbadge aanschaffen. Je betaald een vast bedrag per maand, maar alleen in de maand dat je ook een tolweg bezoekt. Een tolbadge is op naam en kenteken en men weet je adres en het bedrag wordt automatisch van de bankrekening afgeboekt. Dus je komt bij een poortje, waar boven meestal een afbeelding van een tolbadge is en als je die nadert en door rijdt, herkent het poortje de badje , die achter je voorruit zit. Vervolgens kan je doorrijden. Je betaald achteraf via een automatische incasso.

Zelfs als je een vignet hebt gekocht, maar deze niet op de juiste wijze aan je raam hebt bevestigd dan kan je daarvoor worden bestraft. In Oostenrijk, Tsjechië en ook in Zwitserland bedragen de boetes ca. 180 euro. Slovenië kent zelfs boetes van tot wel 800 euro. Dan kun je beter op zeker spelen en vooraf een kaartje kopen.

Oostenrijk controleert sterk op tolvignet

Als je een vignet voor Oostenrijk aanschaft koop je die voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. Hierbij geef je je naam en kenteken op. Er wordt duidelijk aangegeven waar je het vignet moet plakken op de voorruit. Gebruik de sticker en geen plakband, hoesjes of iets anders. Dan is er kans dat je die kan misbruiken.  Dus inn de linkerbovenhoek van de voorruit of op de voorruit achter de achteruitkijkspiegel. voor motorrijders geldt dat het vignet duidelijk zichtbaar moet zijn op de windscherm, tank of kuip.

Oostenrijk streng op plek toll-vignet!

Er wordt gecontroleerd met mobiele camera’s door de politie Oostenrijk of je het juiste vignet hebt, of die geldig is en of die op juiste plek zit. Zo niet.. dan riskeer je een boete van 120 Euro. En die wordt bij niet betalen verhoogt naar 300 Euro.

Er mogen maar maximaal 2 Oostenrijkse stickers op een ruit zitten en die mobiele camera’s zien alles, dus wees goed voorbereid!

Oostenrijk wordt door honderden duizenden alleen al Nederlandse toeristen bezocht voor de wintersport, en daar komen nog heel wat bij in de zomervakantie. Ook in de zomer moet je de tol-vignet gebruiken. Je kan een vignet in Nederland aanschaffen bij de ANWB of bij de Oostenrijkse grens. Er zijn bij de grens vele mogelijkheden om ze aan te schaffen.

Elke vakantie goed voorbereiden

Om extra kosten te voorkomen moet je je dus goed voorbereiden voordat je op vakantie gaat. Kijk door welke landen je rijdt, welke route en wanneer. Zodat je weet of je vignet moet kopen en voor hoelang. Dit bespaard achteraf kosten of in het land zelf gedoe met betalen. Of achteraf nog hogere kosten, want men weet je tegenwoordig in je eigen land te vinden.

Wintersport Oostenrijk

Oostenrijk is een top land voor wintersport: skiën, langlaufen, rodelen en vele andere wintersporten. Maar natuurlijk kan je ook wandelen in het prachtige wintersport gebied.

Maar ook in de zomer is het een geweldig land om te hiken, wandelen, mountainbiken en de meren te ontdekken. Om het meer heen te wandelen, een boot te huren en te vissen, kanoën en zelfs zwemmen.

Oostenrijk is voor actieve mensen een top land! Wij bieden ook vele accomodaties, huizen en campings aan waar je kan verblijven.

wit


Het Laatste Tafeltje