Noorwegen is 1 van de Scandinavische landen die wel allemaal kennen. Een groot deel van Nederland is al eens in Noorwegen geweest, maar dan in de zomer. Noorwegen is geweldig in de zomer. De bossen, de Fjorden, de dorpen, de steden, de wilde dieren, de luchten, het Noorderlicht…

Wintersport in Noorwegen is altijd met sneeuw! Noorwegen is ook een land van actieve mensen, want er is zoveel te doen. Je kan er fietsen, mountainbiken, hiken, zeilen, kajakken, motorrijden…. De Noren houden ook nog voetbal, atletiek, handbal, maar in de winter blijven ze fanatiek. Want langlaufen is er sport nummer 1, maar natuurlijk ook ijshockey, schaatsen, schansspringen en skiën. In het Noorden van het land heb je nog ijsvissen en uitjes op de sneeuwscooter.

De oorsprong van wintersport

Het schijnt dat het in was dat iemand in Noorwegen ruim 4000 jaar geleden voor het eerst ski’s onder deed en begon te glijden Er gaan verhalen dat er in Noord-Noorwegen, dat er oeroude rotstekeningen zijn , waarop mensen op ski’s te zien zijn. Het woord ‘ski’ komt van het Noorse woord ‘Ski∂’, dat ‘een stuk hout’ betekent.

Skiën is voor Noren net zoiets normaal als fietsen voor de Nederlanders. Ook de eerste skiwedstrijd vond plaats in Noorwegen. De eerste langlauf club was daar en het eerste skispring toernooi werd in Noorwegen gehouden. Geen wonder dat veel van de beste skiërs en langlaufers ter wereld uit Noorwegen komen. Het is een deel van de opvoeding en cultuur.

Wintersport voorzieningen

De wintersportvoorzieningen in Noorwegen zijn van goed niveau: de Noren weten als geen ander hoe ze het wintersporters naar de zin moeten maken.De wintersportvoorzieningen in Noorwegen zijn ook ingesteld op alle vaardigheidsniveaus. En dat is fijn als je beginnende wintersporter bent. De bergen in Noorwegen zijn vaak glooiend. Daardoor kan je als beginner vaak veel verschillende afdalingen maken en ben je niet alleen beperkt tot de beginnersweide. Ook is het rustiger dan in de Alpen, waardoor je je minder snel opgejaagd voelt. Wintersport in Noorwegen is met sneeuw!

Voor het hele gezin

Noren zijn echte buitenmensen en worden van kinds af aan opgevoed met een actief buitenleven. Zodra kinderen kunnen lopen, beginnen ze ook met wintersporten. Zo kunnen ze mooi op de (langlauf)ski’s naar school in de winter. Ook op school doen ze aan langlauf- en andere wintersportactiviteiten. Daarnaast is kindvriendelijkheid diep in de Scandinavische samenlevingen geworteld. Vaak skiën kinderen in Noorwegen tot 8 jaar gratis en krijgen ze gratis een helm in bruikleen. Noorwegen is dus zeker geschikt als wintersportbestemming voor kinderen.

Kinderen op de ski's
kinderen op de ski’s

Niet skiën toch actief in Noorwegen

Mocht je niet willen skiën, dan biedt een wintervakantie in Noorwegen nog veel meer. Bijvoorbeeld een rendieren sledetocht, arrenslee tocht, sneeuwschoen wandelen, ijsvissen, sneeuwscooter tochten… dus waarom niet naar Noorwegen!

ACCOMMODATIES

De voorzieningen in Noorwegen zijn top, ook in de winter is men voorbereid op toeristen. Van hotels, appartementen en vakantiehuizen. We bieden deze aan, maar ook bijvoorbeeld meer-daagse autoreizen. Waar overnachtingen inclusief zijn. Het leuke is dat deze reizen alle seizoenen te doen zijn. Want Noorwegen is het hele jaar een top land.

Geilo

Skiën, langlaufen, snowboarden of wandelen, het kan allemaal tijdens een wintersport in Geilo! Dit gezellige bergdorp in de Noorse regio Østland ligt in een sneeuwzeker skigebied met ruim 62 kilometer aan pistes.
Wachtrijen voor de skilift omhoog? Daar heb je tijdens een wintersport in Geilo geen last van. In het dorp zijn maar liefst 20 liften, dus de hele dag actief bezig. Het skigebied van Geilo verrassend mooi. Als beginnend skiër kun je je techniek gaan oefenen bij de Kikuttoppen. Meer ervaren skiërs gaan naar de mooie afdalingen bij Geilohovda. Snowboarders kunnen zich uitleven in een van de snowparks mét halfpipes!

Ook langlaufers halen hun hart op tijdens een wintersport in Geilo. Je vindt hier namelijk ruim 220 kilometer aan loipes. Wat erg leuk is, zijn de romantische verlichte avondtochten, die maken de wintersport in Noorwegen erg leuk! Je kan zelfs tochten met sledehonden boeken! Dan ervaar je de omgeving weer anders. De accommodaties in Geilo zijn zeer goed! We bieden hotels en appartementen aan, maar ook autovakanties.

Geilo Noorwegen

Beitostolen

Beitostølen heeft een typisch Noors bergklimaat dat varieert met de seizoenen. Beitostølen is een van beste vakantieregio’s van Noorwegen, met leuke activiteiten voor het hele gezin in alle vier de seizoenen.

Er is 320 km aan langlauf loipes, een sneeuwpark, liften, gezinsvriendelijke pistes, een grote verscheidenheid aan gezinsvriendelijke activiteiten, uitdagende pistes wachten hier op je. Hier heb je geen auto nodig. In het bergdorp Beitostølen verblijf je op loopafstand van alles waar jong en oud van kunnen dromen; pistes, loipes, eetgelegenheden, culturele activiteiten en entertainment. De skiliften bevinden zich in het dorpscentrum en de pistes zijn ideaal voor kinderen, beginners en gezinnen.Het heeft geweldige sneeuwcondities en ligt 900 meter boven zeeniveau. Sneeuw ligt er gemiddeld van half november tot 1 mei. Wij bieden enkele appartementen hotels aan, die zeer goede reviews hebben.

Voss

Voss heeft een gondel die van het treinstation op de berg de Hanguren brengt. Het uitzicht is adembenemend op de berg. Wat wil je nog meer en dan naar benende skiën en genieten van het uitzicht. In het dorp zijn er meerdere hotels, diverse restaurants en doordat alles dichtbij elkaar is, is het gemoedelijk. Dus s’morgens direct na het ontbijt ben je zo weer op de piste. Vooral met kinderen is wintersport in Noorwegen ideaal. Dichtbij de pistes en zo weer in je hotel of appartement. Heerlijk!

Voss, wintersport

Weinig pisterestaurants

Net als bij de après-ski is het bij een wintersport in Noorwegen ook niet heel gebruikelijk om in restaurants op de piste te kunnen eten. De Noren nemen liever hun eigen proviand mee en eten dit op de piste op. Wel zijn er bij de meeste skigebieden hutten, of kantines, met picknicktafels waar je even de warmte op kunt zoeken en je lunch kunt nuttigen. Soms bevatten deze hutten een magnetron om meegebracht eten op te warmen, of zelfs een barbecue.

Dit alles wil niet zeggen dat er helemaal geen restaurants op de piste te vinden zijn, alleen veel minder dan in de Alpen en ook zeker prijziger dan je daar wellicht gewend bent.

Wintersport in Noorwegen met sneeuw !

Noorwegen is als wintersportland heel anders dan Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk of Duitsland. Maar het is ook gemoedelijk, minder druk en is zo mooi. Ideaal voor jong en oud!