Tv terugkijken; Hoe inspirerend Nederland kan zijn, is de afgelopen jaren uitgebreid uiteengezet in diverse tv-programma’s. Die bewijzen gezamenlijk dat we het land niet uit hoeven om het naar onze zin te hebben en vooral verrast te worden. Kijk deze tv-programma’s eens terug en wellicht bestaat je volgende zomervakantie uit diverse dagtripjes in eigen land! 

Minimale voorbereiding

Zo kun je je vakantie ook mooi besteden: geen gedoe met vliegtickets laat staan schaamte, geen discussies over de voor- en nadelen van een all-in-resort, maar elke dag weer iets leuks doen in verrassend Nederland. De auto in en op pad! De voorbereidingen zijn minimaal, al is het wel verstandig de auto na te lopen voor zo’n drukke zomer, met al die ritten. Besparen op autokosten doe je door locaties te combineren en eventueel je autoverzekering te vergelijken. 

Terugkijken

Terugkijken: Jochem in de Wolken en Denkend aan Holland

Op de EO is terug te zien hoe cabaretier Jochem Myjer het ene na het andere natuurgebied bewondert vanuit een luchtballon. Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk en nodigt uit om zelf eens de Biesbosch, Nationaal Park De Veluwe of het Limburgse heuvellandschap in te duiken. Zoals gezegd combineer je dat met andere bezienswaardigheden: Dordrecht is bijvoorbeeld een leuke stad dichtbij de Biesbosch. Net als Jochem in de Wolken is Denkend aan Holland, met Myjers oudere maar niet minder populaire collega André van Duin aan het roer van een voortkabbelend bootje, heerlijke relax-tv die je meeneemt op vaartochtjes door onze waterrijke provincies. 

Floortje blijft hier

De redactie van de reisprogramma’s van globetrotter Floortje Dessing maakt er een kunst van om wereldwijd de meest bijzondere aardbewoners te vinden. Toen Dessing door de pandemie gedwongen was in eigen land op zoek te gaan naar dergelijke paradijsvogels, werd de kijker allerminst teleurgesteld. Ook in Floortje blijft hier werkt de combinatie van muziek, (drone-)beelden en prachtige verhalen op onvoorspelbare locaties niet alleen rustgevend, maar ook inspirerend om er zelf op uit te trekken. Met alles op berijdbare afstand. 

Terugkijken

Terugkijken: Reizen Waes: Nederland

Haar Antwerpse collega Tom Waes zocht eveneens de diepte op in Nederland, zo mogelijk op meer avontuurlijke wijze. Hij bewonderde de Deltawerken, belichtte de mooie kanten van Urk, maakte een nachtelijke wandeling over de Waddenzee en inspireerde de kijker vanuit een Vlaamse invalshoek op nog veel meer manieren. Vaak met hilarische taferelen en boeiende gesprekken, maar altijd weer op onverwachte locaties zoals we van Waes gewend zijn. Keer op keer duikt er een natuurgebied, stad of attractie op die je zelf graag ook wilt zien. Alleen deze vier programma’s bewijzen al dat je het boek dat Nederland heet, nog lang niet uit hebt.