Dagje uit Noord Holland. Dit is de meest noordwestelijke provincie van ons land. Eeuwen geleden was Noord Holland de belangrijkste van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De hoofdstad van Noord Holland is Haarlem. Maar de grootste stad is Amsterdam. De stad van Ajax en haar historische grachten. De provincie heeft ook de grootste luchthaven van ons land, Schiphol, binnen haar grenzen. In Noord Holland wordt ook dialect gesproken. In grove lijnen kun je die in 2 stromingen verdelen, te weten Onder het IJ en Boven het IJ. Noord Holland is aan 3 kanten omgeven door water. Er is zelfs een Waddeneiland, Texel, wat bij deze provincie hoort. En er zijn ook voormalige eilanden, die door inpoldering inmiddels door land omsloten zijn, zoals Marken.

Dagje uit Noord Holland:

Noord Holland leent zich meer dan uitstekend voor het plannen van een dagje uit. Je kunt er werkelijk alle kanten op. Van een dagje strand in bijvoorbeeld Bergen aan Zee of Callantsoog tot en met een stedentrip naar Amsterdam of Alkmaar. Je kunt er ellenlange fiets- of wandeltochten maken door de natuur tot en met het volgen van een tijger workshop in Anna Paulowna. Verder beschikt Noord Holland over een tientallen kilometers lange kustlijn. Daar vind je prachtige stranden om recreëren. Er is hier en daar vandaag de dag zelfs nog wel een stil strand te vinden.

Dagje uit Noord Holland op een stil strand

Nationale Parken:

Net als alle andere provincies, beschikt ook Noord Holland over Nationale Parken. In dit geval zijn er 2 Nationale Parken, te weten:

Het Nationaal Park Duinen van Texel. is ongeveer 43 km2 groot en ligt aan de westkant van Texel. Het is een prachtig natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De fiets- en wandelroutes zijn eenvoudig te volgen door middel van rode, gele en groene paaltjes. Er is zelfs een leuke route die populair is bij kinderen. Dat is het Sommeltjespad.

Ten westen van Haarlem ligt het Nationaal Park Zuid Kennemerland. Dit park is iets kleiner en is ongeveer 38 km2 groot. Er is een bezoekers centrum waar je informatie kunt krijgen. Ook dit Nationale Park is ideaal voor korte of ellenlange wandel- en fietstochten.

Bezoek Texel als dagje uit Noord Holland

Dagje uit Noord Holland, Musea:

De lijst met musea in Noord Holland is erg lang. Er is een prachtig aanbod van diverse musea met allen hun eigen unieke exposities. Een aantal willen we graag extra onder de aandacht brengen:

Dat is natuurlijk op de eerste plaats Het Rijksmuseum in Amsterdam. Alleen al het gebouw waar het museum in gevestigd is, is een enorme blikvanger. Onder andere vind je hier werken van Hollandse Meesters zoals De Nachtwacht van Rembrand van Rijn.

Een ander museum wat bijzonder veel toeristen trekt is het Zuiderzee Museum in Zaandam. Hier ga je terug naar vroegere tijden en kun je zien hoe de mensen dagelijks leefden van en rondom de Zuiderzee. Met oude ambachten, molens en klederdrachten.

Ieder jaar trekken er ook veel bezoekers naar het Diamant Museum in Amsterdam. Daar kun je van alles leren over diamanten. Hoe ze ontstaan, gewonnen worden en bewerkt. Maar ook kun je bijzonder en exclusive creaties en kunststukken bewonderen wat men van diamanten heeft weten te maken.

Als Rembrandt van Rijn liefhebber of liefhebber van Hollandse Meester, kun je een bezoek brengen aan Museum Het Rembrandthuis. Oftewel de plek waar de genie leefde, werkte en schelpen verzamelde. In dit pand leefde Rembrandt van 1639 tot 1658.

Het Scheepvaart Museum in Amsterdam is ook beslist de moeite waard om te bezoeken. In dit museum maak je een reis van 500 jaar door de geschiedenis van de Nederlandse Scheepvaart.

Net als vele andere steden heeft ook Amsterdam geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Met name de jodenvervolging was er heftig. Als je meer van die tijd wilt leren en te weten komen, bezoek dan eens het Verzetsmuseum in Amsterdam.

Amsterdam staat wereldwijd met name om 2 dingen bekend, zoals prostitutie en verdovende middelen. Laat er nu van beiden een museum zijn in Amsterdam. Red Lights Secrets, Museum of Prostitution en het Hash Marihuana en Hemp Museum.

De Zaanse Schans is werkelijk een plaatje om te zien en tevens wereldberoemd. Vanuit de hele wereld stromen toeristen naar dit museumdorp. Via DagjeuitPagina.nl kun je nu een Zaanse Schans card bestellen. Daarme heb je toegang tot Zaans Museum, Museum Zaanse Tijd, het Wevershuis en de Kuiperij. En dat is veel voordeliger.

Bezoek het Rijksmuseum in Amsterdam

Dierentuinen:

Als je dierentuin zegt, zeg je natuurlijk Artis! Wist je overigens dat deze dierentuin al in 1838 opgericht als zoölogisch genootschap? Inmiddels is Artis een icoon van de stad Amsterdam. En heeft het zijn bestaan nadrukkelijk verankerd midden in het hart van deze wereld stad. Meer dan 700 diersoorten kun je hier bewonderen, bekijken en bestuderen. Voor iedereen wat wils, van een planetarium tot groot wild en van vlinders tot een baby gorilla.

Een origineel idee voor een dagje uit, zeker als je van grote dieren houdt en niet bevreesd bent, is een Tijger Workshop bij Stichting Leeuw in Anna Paulowna. Ook als je alleen maar komt om deze prachtige schepsels van de natuur te bewonderen doe je jezelf een plezier en steun je tegelijkertijd een goed doel. Namelijk de bescherming en verzorging van deze met uitsterven bedreigde dieren.

Dierentuin Artis

Dagje uit Noord Holland, Theater:

In Noord Holland zijn er bijzonder veel theaters. Alleen al in Amsterdam kun je veel theaters vinden. Hieronder hebben er een paar uitgelicht voor je:

Het Kinder Theater in Noord Holland heeft een vestiging in Amsterdam en Haarlem. Op beide lokaties wordt er bijzonder veel georganiseers voor kinderen. Check de website voor leukste kinderactiviteiten.

In Boom Chicago’s Rozentheater kun je heerlijk lachen, gieren en brullen.  razendsnelle improvisatie scènes. Zowel gescripte scenes als onvoorstelbaar. In ieder geval energiek en vooral vol humor. De troupe van Boom heeft dit alles in zich, overgoten met een swingende saus van muziek, multimedia in een gelikte comedyshow.

Het DeLaMar Theater in Amsterdam behoeft geen uitleg. Hier ligt Nederlandse theater geschiedenis voor het oprapen.

Kijk anders ook eens op de site van Theaters in Nederland en zoek je theater of voorstelling uit.

Wellness, spa of sauna

Wellness, Spa of Sauna:

Voor een relaxt dagje uit is een bezoek aan een wellness, spa of sauna centrum een verademing na alle drukte van de dag. Wist je dat er ook privé sauna’s zijn? In een Privé Sauna kun je ongestoord genieten met bijvoorbeeld je partner. Dan wordt je niet gestoord en heb je geen last van andere bezoekers. Liever een reguliere sauna? Kijk dan eens hier voor extra veel sauna voordeel tot wel 70%.

Dagje uit Alkmaar

Wat te doen in Alkmaar:

Een leuke tip is om eens een dagje te komen slenteren in Alkmaar. Alkmaar is een bijzondere leuke stad om er eens opuit te trekken. En je zult verassend veel bezienswaardigheden tegenkomen. Zoals bijvoorbeeld het Hofje van Paling en Van Foreest. Het is het oudste hofje van Alkmaar en dateerd uit 1540. Een ander leuk en oud hofje is Het Hofje van Splinter. Breng ook eens een bezoek aan de Sint Laurenskerk. Ben je van de musea? In Alkmaar is er onder andere Het Hollands Kaasmuseum en Het beatlesmuseum. Nog een leuke tip? Maak een rondvaart door de grachten van Almaar. Dat is lekker ontspannend en zie je mooie highlights van de stad langzaam aan je voorbij trekken. Oh ja, zouden we de beroemde kaasmarkt bij vergeten ……….

Dagje uit Zaandam

Wat te doen in Zaandam:

In Zaandam is de finish van de jaarlijkse Dam tot Dam hardloop wedstrijd. Daarnaast is er veel te zien en beleven. Ook voor de buitenlandse toeristen. In het centrum van Zaandam is er het Czaar Peter huisje. En natuurlijk moet je een tocht langs de Zaanse Schans maken. Dat is een uniek stukje oud Nederland, waar je onder andere kunt zien hoe men vroeger leefde en werkte. Weet jij hoe ze klompen maken? Ook kun je heerlijk winkelen in Zaandam. Liever een museum? In Zaandam is het Zaans Museum.

Dagje uit Haarlem

Wat te doen in Haarlem:

Via DagjeuitPagina.nl kun je nu een leuke aanbieding boeken. 2 dagen stedentrip Haarlem met logies en ontbijt voor slechts 54,50. Dan heb je alle tijd om een ontspannen rondvaart over de Spaarne te maken bijvoorbeeld.

In Haarlem vind je prachtige hofjes waarvan je denkt dat de tijd heeft stil gestaan. Andere tips om in Haarlem te ondernemen zijn onder andere een bezoek aan De Grote Kerk. En in Haarlem is natuurlijk het bekende Frans Hals museum. En in het Teylers Museum is er op dit moment een expositie van Leonardo da Vinci.

Maar wellicht de makkelijkste, snelste en leukste manier om de stad te verkennen is met de Hop-on-Hop-off boot. Die brengt je langs diverse highlights van Haarlem.

Dagje uit Noord Holland

Dagje uit Noord Holland, overige bezienswaardigheden:

Zoals reeds eerder gezegd zijn er vele leuke dingen te ondernemen tijdens een dagje uit Noord Holland. Als fan van Ajax, wil je natuurlijk de Johan Cruijff Arena bekijken. Rondstappen op heilige grond en een kijkje nemen op plekken waar je normaal niet mag komen. Een bezoek aan het Marine Museum in Den Helder is ook beslist de moeite waard. En met een dagje Texel ben je er echt helemaal uit en heb je het gevoel dat je echt even op vakantie bent geweest. Ook leuk om te ondernemen is een boottocht met de Volendam – Marken Express. Dan bezoek je 2 authentieke dorpjes inclusief een leuke boottocht. Ben je snel zeeziek? Huur dan een E scooter en verken zo de omgeving in Marken en Volendam

Klik ook eens hier als je nog meer leuke en interessante dagjes uit Noord Holland wil bekijken.

Hotelovernachting:

Als je je dagje uit Noord Holland wil combineren met een gezellige of romantische hotelovernachting, klik dan hier maar eens


Het Laatste Tafeltje