Hoe leuk het ook is om met de kinderen naar de dierentuin of een pretpark te gaan, dit zit er niet altijd in. Maar ook in en rondom je eigen huis kun je veel leuke dingen doen. Dit kost je (bijna) geen geld, je hoeft niet te reizen en de kleintjes kunnen gewoon in hun eigen bedje een middagdutje doen. Maak bijvoorbeeld eens een uitstapje in eigen tuin.

Uitstapje in eigen tuin

Vogels kijken als uitstapje in eigen tuin:

Om vogels te kijken heb je niet eens een tuin nodig, dit kan ook vanaf het
balkon. Download bijvoorbeeld de Tuinvogeltelling-app van Vogelbescherming die je helpt om de meest voorkomende tuinvogels van Nederland te herkennen. Zet comfortabele stoelen neer, koop wat zaadjes om de vogels naar de tuin te lokken en pak de verrekijker erbij. Na afloop kan je de kinderen nog vragen om hun favoriete vogels te tekenen. Plak de tekeningen op de koelkast om nog lang na te genieten van dit kleine avontuur in je eigen tuin.

Uitstapje in eigen tuin

Speurtocht in de tuin:

De speurtocht in en rondom je eigen huis kun je zo groots opzetten als je zelf wilt. Laat de kinderen bijvoorbeeld beginnen in hun eigen slaapkamer, waar je hints achterlaat over de volgende locatie. De speurtocht valt goed te combineren met een stukje educatie. Laat de hints bijvoorbeeld bestaan uit rekensommetjes die opgelost moeten worden, betrek ze bij het energie vergelijken of stop er een kleine topografiequiz in. Nadat je kinderen de juiste antwoorden hebben gegeven, ontvangen ze het volgende stukje van de kaart. Leuke opdrachten voor in de tuin zijn bijvoorbeeld: zoek een spin en tel de pootjes, of maak een foto van de mooiste plant in de tuin. Ergens in de tuin verstop je de ‘schat’, een leuk klein cadeautje zoals stoepkrijt of bellenblaas zodat de kinderen ook na de speurtocht lekker buiten blijven spelen. Op de website van Natuurmonumenten kun je gratis een Boswachtersdiploma downloaden.

Moestuintje aanleggen:

Om het nog aantrekkelijker voor de kinderen te maken om in de eigen tuin op avontuur te gaan is het leuk om ze zelf wat verantwoordelijkheden te geven. Maak een klein stukje in de tuin vrij. Dit is voortaan hun eigen stukje grond. Hier kunnen ze met jouw hulp wat plantjes neerzetten. Vraag welke groenten en fruit ze erg lekker vinden en plant deze in het eigen moestuintje. Let er wel op dat het een beetje makkelijke en snelgroeiende groentes zijn, want dat maakt het tuinieren een stuk eenvoudiger en leuker. Radijsjes, sla en paksoi doen het altijd goed. Het leuke van tomaatjes, snack-komkommertjes en worteltjes is juist weer dat deze direct vanuit de tuin gegeten kunnen worden. Dit is geen eenmalige activiteit, want de plantjes moeten goed verzorgd worden. Laat je kinderen zoveel mogelijk zelf doen zodat ze zich trots voelen op hun eigen tuin.


Het Laatste Tafeltje