Heb je vooral de toerist uitgehangen in buitenlandse steden? En ben je eigenlijk helemaal niet zo bekend met de grotere steden in Nederland? Overal ter wereld vindt men dat je Amsterdam niet gezien hebt als je het Rijksmuseum of het Anne Frank Huis niet gezien hebt. Toch heeft menig Amsterdammer geen van twee ooit gezien! Tijd om dat te veranderen!

Om te beginnen onze hoofdstad: Amsterdam

Honderden jaren geleden ooit begonnen als een nietszeggend moerasdammetje in de Amstel, waar kooplieden op een nabijgelegen pleintje wat handel dreven. Het dijkje is nu het Damrak en het pleintje is de Dam. Er is geen centraler punt in het land denkbaar. Een stadswandeling geeft een prachtig zicht op de oude grachtengordel; inmiddels bestempeld als UNESCO-werelderfgoed. Het Rijksmuseum mag zeker niet op het lijstje ontbreken, helemaal nu het Rijksmuseum dit jaar alle Rembrandts uit de collectie laat zien. Daarbij een bijzondere gelegenheid: de Nachtwacht wordt gerestaureerd in een open museumruimte. Maar behalve het ‘mainstream tourism’ heeft Amsterdam ook op cultureel gebied veel te bieden waar toeristen niet komen. Denk aan het Concertgebouw, Carré, of de Amsterdamse Stadsschouwburg, waar je grotere podiumvoorstellingen kunt bezoeken. Kleinschaliger theater vind je in Bellevue, De Brakke Grond en Frascati. Geen behoefte om een groot museum te bezoeken, maar intieme en bijzondere fotocollecties? Sla dan vooral Huis Marseille niet over. Een wandeling in het Vondelpark, vooral in de zomer, mag zeker niet aan een bezoek ontbreken.

Rotterdam

Als je Amsterdam gezien hebt, is het met de auto slechts een uur rijden naar de tweede grote stad van ons land: Rotterdam. Rotterdam heeft meer weg van een moderne metropool en beschikt over een imposante skyline. Toeristen bezoeken graag de Euromast. Je kan het bezoek aan de Euromast ook combineren met een diner-arrangement. Wie wil er nou niet dineren op deze hoogte?

Internationaal vermaard zijn de zogenoemde kubushuizen in het centrum van de stad. Qua cultuur is het waard om eens de programmering te bekijken van de Rotterdamse Schouwburg of het Luxor Theater. Op zoek naar iets kleinschaligers? Kijk dan eens naar de programmering van Theater Walhalla: een klein, sfeervol theater aan de Maas. Vanaf daar steek je de brug over naar het vermaarde Holland-Amerika Hotel.

Den Haag

Nog geen half uur rijden van Rotterdam, vinden we de Hofstad. Niet alleen een belangrijke stad, omdat het onze regering huisvest, maar ook in cultureel opzicht een hoogstandje. Nederland in miniatuur is te bezichtigen in Madurodam en mag op het reguliere ’toeristenlijstje’ zeker niet ontbreken, maar ook hier bieden de Stadsschouwburg, Theater aan het Spui en Zaal 3 interessante voorstellingen van uiteenlopend pluimage. Het Gemeentemuseum is ook een bezoek waard.

Hoog tijd om de toerist in eigen land te gaan uithangen, hoe lang en wanneer jij wilt. Met de auto is alles goed te bereiken. Denk wel aan dezelfde dingen als je op vakantie gaat in het buitenland en sluit een reis- en autoverzekering af. De goedkoopste autoverzekeringen andere verzekeringen zijn op het internet gemakkelijk te achterhalen.