Geocaching is een navigatiespel dat je waar en wanneer je maar wilt kunt spelen. Je gaat op zoek naar een schat met behulp van je telefoon of gps-apparaat. In principe heb je niet meer nodig dan een smartphone en telefoon-abonnement met databundel. Alleen al in Nederland zijn er meer dan 35.000 caches te vinden. Nieuwsgierig? We leggen je er hier alles over uit!

Geocaching

Wat is geocaching?

Bij geocaching ga je op jacht naar een schat die een ander heeft verstopt. Vaak is dit een klein kistje of bakje, maar de caches zijn er in allerlei soorten en maten. Niet alleen moet je met behulp van de coördinaten op zoek naar de locatie, om het extra spannend te maken dien je vaak eerst een raadsel of puzzel op te lossen voordat je de schat treft. De hobby is in 2000 al geïntroduceerd en is inmiddels wereldwijd populair. De outdoor-activiteit wordt in 191 verschillende landen gespeeld en wereldwijd zijn er meer dan drie miljoen geocaches die liggen te wachten tot ze gevonden worden. Je kunt eenvoudig bekijken welke geocaches er bij jou in de buurt te vinden zijn door de geocaching app te downloaden. Met één druk op de knop start je een nieuw spel en navigeer je naar de juiste locatie. Loop, fiets of rij naar de aangegeven plek om daar op zoek te gaan naar de geocache.

Geocaching

Voor jong en oud

Geocaching is geschikt voor iedereen die graag buiten is en de hobby is goed te combineren met wandelen en fietsen. Wereldwijd zijn er ongeveer 7 miljoen actieve spelers. Hierdoor is dit een ideaal dagje uit als het lekker weer is. Ga met je vrienden op pad of neem de kinderen mee tijdens een spannende en actieve dag. Wandelen wordt voor kinderen leuker en avontuurlijker als jullie samen op zoek gaan naar een schat. Geocaching is altijd en overal te spelen omdat er caches zijn verstopt over de hele wereld. Zo kun je ook op vakantie checken of er caches in de buurt zijn. De ene cache ligt op een makkelijkere plek dan de ander. Zo moet je soms gekke dingen doen, zoals met een opblaasbootje naar het midden van een meertje of door het water van een sloot waden. Geen enkel uitstapje is dus hetzelfde als je gaat geocachen. 

Tips voor het vinden van een geocache

Je gaat merken dat je steeds beter wordt in geocachen naarmate je het vaker doet. Let er op dat de gps van je telefoon zomaar tien meter kan afwijken van de locatie. Zoek dus in een vrije grote straal naar de schat. Bevind je je in de buurt van de geocache? Kijk dan eerst goed om je heen voordat je gaat graven, klimmen en speuren. Wat is een logische plaats om de geocache te verstoppen? Eerst goed observeren is dus goud waard om de schat te vinden.